Δε, 22/07/24 | 20:24

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΞΥΛΙΝΗ ΔΙΦΥΛΛΗ ΘΥΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Αγία Σοφία: Νέες φθορές προκάλεσαν στην Αυτοκρατορική Πύλη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για ακόμη μια φορά βανδάλισαν την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με φωτογραφίες που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Τούρκος αρχαιολόγος Ομέρ Φαρούκ Γιαβάσκαϊ.

Όπως αποκάλυψε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, εντόπισε νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη του μνημείου κάτω από το μωσαϊκό που απεικονίζει τους αυτοκράτορες Μέγα Κωνσταντίνο και Ιουστινιανό Α΄ να προσφέρουν στην βρεφοκρατούσα Παναγία την «Κωνσταντινούπολη» και την «Αγία Σοφία» αντίστοιχα.

«Σήμερα διαπίστωσα ένα πολύ θλιβερό θέαμα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι προκλήθηκαν φθορές στην πύλη ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό με τις προσφορές των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση», σχολίασε ο Τούρκος αρχαιολόγος αναρτώντας σχετικό υλικό που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Παράλληλα, σημείωσε πως «Δυστυχώς μία ακόμη θλιβερή εικόνα από την Αγία Σοφία. Η πόρτα αυτή που βρίσκεται κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των Αυτοκρατόρων έχει καταστραφεί. Δυστυχώς είναι μία πολύ θλιβερή εικόνα».

Δημοσιεύματα ωστόσο του αντιπολιτευόμενου κυρίως τύπου στην Τουρκία αναφέρονται στις νέες καταγγελίες, υπογραμμίζοντας πως η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας είχε καταστραφεί και παλαιότερα. «Στο παρελθόν κάποιοι έξυσαν τους τοίχους ή και την πύλη θέλοντας να αποσπάσουν κάποιο τμήμα από το ναό καθώς θεωρούσαν αυτά τα θραύσματα ιερά. Μάλιστα κάποια από τα θραύσματα αυτά τα είχαν φάει» γράφουν, σημειώνοντας πως και στα ιστορικά μάρμαρα του ναού έχουν προκληθεί σοβαρές φθορές.

Υπενθυμίζεται, πως η Αυτοκρατορική Πύλη είναι μία εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ