Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:21

Αγάπη, ελευθερία και πανδημία στο επίκεντρο των πασχαλινών μηνυμάτων των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η αγάπη και η ελευθερία που πηγάζουν από την Ανάσταση του Ιησού βρίσκονται στο επίκεντρο των μηνυμάτων που απευθύνουν  οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας στους πιστούς το φετινό Πάσχα, χωρίς, φυσικά, να λείπουν οι αναφορές στην πανδημία και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει για τον εορτασμό του.

«Κύριον γνώρισμα τῆς θεοσδότου ἐλευθερίας τοῦ πιστοῦ εἶναι ὁ ἀσίγαστος ἀναστάσιμος παλμός, ἡ ἐγρήγορσις καί ὁ δυναμισμός της. Ὁ χαρακτήρ αὐτῆς ὡς δώρου τῆς χάριτος ὄχι μόνον δέν περιορίζει, ἀλλά ἀναδεικνύει τήν ἰδικήν μας συγκατάθεσιν εἰς τήν δωρεάν, καί ἐνδυναμώνει τήν πορείαν μας καί τήν ἀναστροφήν μας ἐν τῇ νέᾳ ἐλευθερίᾳ, ἡ ὁποία ἐμπερικλείει καί τήν ἀποκατάστασιν τῆς ἀλλοτριωθείσης σχέσεως τοῦ ἀνθρώπου μέ τήν κτίσιν», εξηγεί στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, προτρέπει τους πιστούς να γιορτάσουν «αληθινό και γνήσιο Πάσχα». «Ας μη μάς εμποδίσει προς τούτο ούτε η πανδημία, ούτε η κακία του κόσμου, ούτε ο ατομισμός που τείνει να αλλοιώσει την ανθρώπινη υπόστασή μας. Στον εορτασμό του Πάσχα ας μη σταθεί κανείς και τίποτε εμπόδιο στην κοινωνία μας με το Εσφαγμένο Αρνίο, την Αλήθεια, το Φως, την Οδό και την Ανάστασή μας», προσθέτει.

Δίνοντας έμφαση στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία στη ζωή μας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, υπογραμμίζει ότι «η πανδημία μας έφερε για άλλη μια φορά ενώπιον των ορίων μας. Έφερε στο προσκήνιο τον θάνατο που απωθούμε στο παρασκήνιο. Τον αφύσικο θάνατο που ο Θεάνθρωπος νίκησε με την Ανάστασή Του». Ο κ. Ιερώνυμος στο πασχαλινό του μήνυμα μνημονεύει, ακόμη, όσους έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό: «Η Ανάσταση του Θεανθρώπου μας βρίσκει για δεύτερη χρονιά  τραυματισμένους. Ταπεινωμένη η οικουμένη από ένα αόρατο εχθρό, αναγκάζεται σε απομόνωση των κοινωνιών. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα χρόνο. Αυτή την στιγμή επιθυμώ να φέρω στη μνήμη μας την απώλεια  αυτών των συνανθρώπων μας, καθώς και των Επισκόπων, Ιερέων, Μοναχών, Μοναζουσών και Πιστών της Εκκλησίας μας».

Για το μίσος, τις ποικίλες μεταλλάξεις του αλλά και το «εμβόλιο» εναντίον του κάνει λόγο στο δικό του πασχαλινό μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος. «Η Ανάσταση διαλαλεί μια πολυσήμαντη νίκη πάνω στον θάνατο, στους πονηρούς σχεδιασμούς και τα θανατηφόρα πάθη: τον φθόνο, το ψεύδος και κυρίως το μίσος με τις ποικίλες μεταλλάξεις του, τη μνησικακία, την εκδικητικότητα, τη δολιότητα, που παραμένουν ανθεκτικά σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κοινωνίες», υπογραμμίζει ο κ. Αναστάσιος, προσθέτοντας ότι «το μίσος μολύνει τη ζωή των ανθρώπων στην οικογένεια, στον θρησκευτικό και πολιτικό βίο, στις σχέσεις των εθνών, δημιουργώντας απρόβλεπτες διαμάχες».

Ακόμη, σημειώνει ότι «και σήμερα, μέσα στην ανησυχητική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, εμφανίζεται συχνά στα διάφορα περιβάλλοντα ένα ιδιότυπο μίσος, με ποικίλες μεταλλάξεις, από τα πιο απλά συμπτώματα– εκνευρισμούς, αντιπάθειες, επιθετικότητες έως τα πιο σοβαρά, πολώσεις, βία και διχόνοιες», υποστηρίζοντας ότι «το αποτελεσματικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του μίσους και των διαφόρων μορφών του μάς το αποκάλυψε ο σταυρωθείς και αναστάς Χριστός: είναι η εκούσια προσφορά συγγνώμης».

Για το τέλος της πανδημίας που «αχνοφαίνεται» και τον φετινό εορτασμό του Πάσχα «με περισσότερη ελευθερία» κάνει λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, σημειώνοντας ότι «ὅπως συμβαίνει πάντα μετὰ τὸ σκοτάδι τῆς νύχτας γλυκοχαράζει τὸ φῶς τῆς αὐγῆς, ἔτσι καὶ μετὰ τὸ σκοτάδι τῆς πανδημίας ἀχνοφαίνεται τὸ τέλος της, μὲ τὴν ἐλπίδα καὶ τὴ βεβαιότητα ἑνὸς καλύτερου μέλλοντος γιὰ ὅλους μας».

«Αὐτὴ τὴ χρονιά, θὰ γιορτάσουμε τὸ Ἅγιο Πάσχα μὲ λιγότερα μέτρα καὶ περισσότερη ἐλευθερία στὶς ἑορταστικὲς συνάξεις μας, διατηρώντας παρ᾽ ὅλα αὐτὰ τὴν ὑπευθυνότητα καὶ τὴν προσοχή μας γιὰ τοὺς ἄλλους ἀδελφοὺς ποὺ ἴσως νὰ εἶναι ἀκόμη εὐάλωτοι», συμπληρώνει, προτρέποντας «Ἂς ζήσουμε στὸ φῶς τοῦ Χριστοῦ! Φῶς γεμᾶτο ἀπὸ ἀγάπη καὶ ἔλεος γιὰ ὅλα τὰ δημιουργήματα! Φῶς χωρὶς ἴχνος κατάκρισης γιὰ κανέναν! Φῶς καθαρότατο καὶ διαυγέστατο, γεμᾶτο ταπείνωση καὶ εἰλικρίνεια».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ