Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:58

80ή επέτειος του ΟΧΙ με μέτρα για τον κορονοϊό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Διαφορετικός από κάθε άλλη χρονιά ήταν ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Περιορισμένος αριθμός παρισταμένων, μάσκες και αποστάσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας στις επίσημες δοξολογίες που τελέστηκαν ανά την επικράτεια τιμώντας την 80ή επέτειο του “ΟΧΙ”.

Στον μητροπολιτικό ναό των Αθηνών προεξήρχε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως “είναι μια γιορτή η σημερινή κάτω από δυσμενείς, δύσκολες συνθήκες, αλλά είναι υποχρέωση μας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να κάνουμε το καθήκον μας”.

Στον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου, ο μητροπολίτης κ. Κλήμης χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας καί τέλεσε τή Δοξολογία επί τη εθνική εορτή και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν στο Ηρώο της Πόλεως όπου καί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, παρουσία των δημοτικές αρχών της πόλεως.

“Το 1940 ήταν από τις λίγες στιγμές που οι Έλληνες δεν υπήρξαμε διαιρεμένοι, χωρισμένοι και αποστασιοποιημένοι μεταξύ μας και όλοι μαζί κάναμε το καθήκον μας με την αίσθηση της παρουσίας του Θεού και την ευλογία της Παναγίας, απέναντι στον μικρόψυχο εχθρό που νόμιζε πως μπορεί να μας νικήσει” είπε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος που τέλεσε την δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Αχιλλίου της πόλης. (Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ).

Ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος προεξήρχε της επίσημης δοξολογίας στον ναό αγίου Νικολάου στην πόλη της Χαλκίδας.

Στον μητροπολιτικό ναό του Ναυπλίου προεξήρχε της Δοξολογίας ο επιχώριος μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τέλεσε την καθιερωμένη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας.

«Η σημερινή ημέρα είναι μεγάλη και για την Πίστη μας που αγκαλιάζει όλους τους λαούς της γης, αλλά και για την
Πατρίδα μας που ευεργέτησε και ευεργετεί όλους τους λαούς της γης με τα αθάνατα μηνύματα των προγόνων μας, που είναι μηνύματα Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Φιλοσοφίας και Σεβασμού» τόνισε ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης από τον ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της πόλης.

“Το έπος του `40 εγράφη με αίμα και φωτιά και μας διδάσκει ότι για τις μεγάλες εθνικες επιτυχίες απαιτείται εθνική ομοψυχία και εθνική αξιοπρέπεια”, δήλωσε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός ο οποίος προεξήρχε της δοξολογίας στον πανηγυρίζοντα καθεδρικό ναό Παναγίας Ελευθερώτριας.

“Για μας τους Έλληνες η Παναγία μας είναι η Σκέπη στην αδυναμία μας” ανέφερε στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών από τον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως “στις δύσκολες στιγμές που περνά η  Οικουμένη ολόκληρη και που παρά ταύτα η υγειονομική πανδημία δείχνει, να μην έχει συνετίσει μερικούς άφρονες ηγέτες εξ ανατολών, το μήνυμα του ΟΧΙ είναι πάντοτε επίκαιρο,  διαχρονικό και η καρδιά μας οφείλει να το διατρανώνει με κάθε τρόπο, προς κάθε κατεύθυνση”.

Στον μητροπολιτικό ναό αγίου Βασιλείου της Τρίπολης προεξήρχε της δοξολογίας ο επιχώριος μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος.

Να μείνουμε ενωμένοι ως άτομα και ως έθνος, πιστοί στον Θεό και με ευγνωμοσύνη στους ήρωες προγόνους
μας, τους υπέρμαχους της ελευθερίας μας προέτρεψε τους πιστούς ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος από τον καθεδρικό ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου.

Στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό αγίας Σκέπης Εδέσσης προεξήρχε της ακολουθίας ο επιχώριος μητροπολίτης Ιωήλ.

“Aυτή την ημέρα θυμόμαστε την παρουσία της Παναγίας μας στη ζωή του Γένους, καθώς με την κραταιά σκέπη της βοήθησε ώστε ο λαός μας να αντιτάξει το ΟΧΙ στην επιδρομή του εχθρού” σημείωσε ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος από τον μητροπολιτικό ναό Παναγίας Σπηλαιώτισσας.

“Σας καλώ, ως σκυταλοφόρους του μέλλοντος, να διατηρήσετε ζωντανή τη μνήμη των εθνικών μας παραδόσεων και του ηρωικού φρονήματος των προγόνων μας” είπε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος απευθυνόμενος στους σημαιοφόρους μαθητές που αντιπροσωπευτικά παραβρέθηκαν στη δοξολογία στον καθεδρικό ναό αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ