Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 | 0:55

75 χρόνια μετά επικαιροποιείται ο νόμος που «δεν έβλεπε» τους κληρικούς στην Ελλάδα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τέλος σε μια νομική δυσαρμονία δεκαετιών που αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις της Εκκλησίας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας φαίνεται πως δόθηκε σήμερα κατά την ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στην έδρα της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας με την ηγεσία της Κυβέρνησης

Όπως ακριβώς εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό το πρόβλημα ξεκίνησε το 1945 με τον νόμο 536 ο οποίος προέβλεπε τη μισθοδοσία από το κράτος 6.000 κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 1945 μέχρι και σήμερα ο νόμος αυτός δεν επικαιροποιήθηκε ποτέ. Αυτά τα τρία τέταρτα του αιώνα κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργήθηκαν νέες συνοικίες, χτίστηκαν νέοι ναοί  και χειροτονήθηκαν κληρικοί για να υπηρετήσουν στις θέσεις αυτές ο αριθμός παρέμενε ο ίδιος. Αποτέλεσμα αυτής της δυσαρμονίας μεταξύ νόμου και πραγματικών αναγκών ήταν η εμφάνιση της Εκκλησίας της Ελλάδος  εκτός νομιμότητας, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος μισθοδοτούσε τους ιερείς που χειροτονούνταν για την κάλυψη των νέων αναγκών.

Επί της ουσίας είναι σαν να χτίστηκε το 1945 ένα νοσοκομείο δυνατότητας 100 κλινών, με την πάροδο των ετών να ενσωματώθηκαν νέα κτίρια ώστε να προστεθούν άλλες 50 κλίνες για να μπορέσει το νοσοκομείο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των καιρών αλλά στον κανονισμό του να εμφανίζεται ακόμη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, ως ένα νοσοκομείο 100 κλινών

Σημειώνεται πως το 1945 όταν ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος, ο πληθυσμός της χώρας ήταν περίπου 7,5 εκατομμύρια ενώ και ο αριθμός των ναών μικρότερος σε σχέση με αυτόν των σημερινών.

Η «ΟΜΗΡΕΙΑ» ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, από την ψήφιση του κιόλας ο νόμος 536/1945 υπολειπόταν της πραγματικότητας αφού είχε πρόβλεψη για 6.000 κληρικούς ενώ ήδη υπηρετούσαν 7.151.

Αυτή η διαφορά μεταξύ του πραγματικού αριθμού των κληρικών και του «πλαφόν» του νόμου του 1945 έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων στην Εκκλησία η οποία επί 76 χρόνια βρίσκεται υπό μια ιδιότυπη «ομηρεία» από κυβερνητικούς παράγοντες που επαναλάμβαναν μονότονα την πρόβλεψη του νόμου, αγνοώντας τις πραγματικές συνθήκες.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αρχιεπίσκοπος, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην Εκκλησία της Ελλάδος 8.300 κληρικοί. Μάλιστα την τελευταία δεκαετία ο αριθμός έχει μειωθεί κατά 8% αφού την ίδια εποχή το 2011 υπηρετούσαν 9.018 κληρικοί.

Όπως ξεκαθάρισε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την διάρκεια της συνάντησης της Ιεράς Συνόδου με τον Πρωθυπουργό, η λύση του προβλήματος δεν επηρεάζει τον κρατικό προϋπολογισμό αφού στην πραγματικότητα δεν θα υπάρξουν νέες «προσλήψεις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ