Τα 60 χρόνια εκκλησιαστικής διακονίας του μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, τίμησε η Εκκλησία της Κύπρου σε μια εκδήλωση που τέθηκε υπό την υψηλή εποπτεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.Χρυσοστόμου.

Χθες το πρωί τελέστηκε συνοδικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστομου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Σασίμων κ. Γενναδίου (εκπροσωπούντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο), Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ (εκπροσωπούντα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο), Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Εκκλησία της Ελλάδος), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, Πάφου κ. Γεωργίου, Κιτίου κ. Νεκταρίου, Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, Λεμεσού κ. Αθανασίου, Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και των επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Χύτρων κ. Λεοντίου και Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου.

Ακολούθησε η τιμητική εκδήλωση παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, των Υπουργών Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου Σαββίδη και Μεταφορών κ. Γιάννη Καρούσου, του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτών, Δημάρχων και προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων της επαρχίας Αμμοχώστου, του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, του ιερού κλήρου, εκπροσώπων φορέων, οργανώσεων και πλήθους κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τόσο ο ίδιος όσο και ο τιμώμενος Μητροπόλιτης, στην πορεία τους ως δόκιμοι και μοναχοί. Δυσκολίες, ωστόσο που τους έδωσαν όλα αυτά που χρειάζονταν στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Οι πνευματικές καταβολές του Μητροπολίτου Βασιλείου, από τους πατέρες της τροφού Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, τον προίκισαν με όλες αυτές τις αρετές και κατάφερε να πετύχει στην πορεία της ζωής του και στην πορεία του ως Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Κατέληξε ευχόμενος σύντομα να επιστρέψει στην φυσική έδρα της Μητροπόλεως του, την Αμμόχωστο όπου και να γίνει η εγκαθίδρυσή του.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε την ανύστακτη υπηρεσία του τιμωμένου μητροπολίτη στην Εκκλησία η οποία είναι αλληλένδετη με το κοινωνικό και εθνικό καθήκον. Βαθύτατα θεολογικά καταρτισμένος και με ευρύτητα γνώσεων, ανέπτυξε σημαίνουσα δράση ως εκπρόσωπός της στο εξωτερικό και συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση και εδραίωση των διορθόδοξων, διεκκλησιαστικών και οικουμενικών της σχέσεων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα, το πολυδιάστατο εκκλησιαστικό, θεολογικό και ποιμαντικό έργο του μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Στον δικό του λόγο και κατάθεσης ευχαριστιών ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, απένειμε δοξολογία στον Τριαδικό ο Θεός, η χάρις και η πρόνοια του οποίου τον κατέστησε εργάτη του δικού του αμπελώνα. Εάν έχω κατορθώσει κάτι μέσα στις ανθρώπινες αδυναμίες του, αυτό πρέπει να αποδοθεί στη χάρη και στη δύναμη του Θεού τόνισε χαρακτηριστικά. Η δόξα ανήκει μόνο σε Αυτόν. Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέτειναν στην θεμελίωση της πνευματικής του πορείας μέσα στην Εκκλησία.

Φωτογραφίες: Μητρόπολη Κωνσταντίας- Αμμοχώστου

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: