Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:14

Η ακολουθία του Νιπτήρος στον Άγιο Ελευθέριο Αμαρουσίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

του Θεολόγου Γεωργίου Ν. Μανώλη, για το ORTHODOXIA.INFO

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι μία αφορμή για την Εκκλησία μας να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την παράδοση δηλαδή του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τον Νιπτήρα, την προδοσία του Ιούδα καθώς και την υπερφυή προσευχή του Κυρίου. Το γεγονός του Νιπτήρος, της νίψης δηλαδή των ποδών των μαθητών από τον Κύριο, παραδίδει στον άνθρωπο ένα μάθημα ταπεινώσεως απέναντι στον άλλο, στον πλησίον. Ο Δημιουργός του κόσμου, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το κάθισμα του Όρθρου της ημέρας, ταπεινώνεται από την υπερβολική ευσπλαχνία Του για μας, και μας διδάσκει την άριστη οδό της ταπείνωσης.

Ο Κύριος στο γεγονός του Νιπτήρα θεραπεύει την μεγαλύτερη ασθένεια του ανθρώπου, τον εγωισμό και δίδει ως αντίδοτο την ταπείνωση και την διακονία προς τον πλησίον είτε είναι ο αδερφός είτε είναι και αυτός ακόμα ο εχθρός. Η αγάπη προς τον Θεό περνά μέσα από την αγάπη προς τον άλλο και τη θυσιαστική διάθεση υπέρ του άλλου. Ας θυμηθούμε τη ρήση από το γεροντικό: είδες τον αδελφόν σου, είδες τον Θεόν σου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, για 22 η χρονιά, τελέσθηκε με τον προσήκοντα σεβασμό η Ακολουθία του Νιπτήρα στον Ιερό Ναό αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου. Η ακολουθία του Νιπτήρα τελείται σε ανάμνηση της μεγαλειώδους πράξης του Ιησού Χριστού να πλύνει τα πόδια των μαθητών σε ένδειξη ταπείνωσης και διακονίας. Την ακολουθία τέλεσαν οι ιερείς του Ναού, αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Στεφανιδάκης και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Μανώλης, ο οποίος και ένιψε τα πόδια 12 ιεροπαίδων της Ενορίας του αγίου Ελευθερίου. Κάθε χρόνο συμμετέχουν και διαφορετικά παιδιά, τις περισσότερες φορές, για να λάβουν την ευλογία και να διδαχθούν μέσα από την λατρευτική και λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας την εν Χριστώ ζωή, που είναι ζωή αγάπης, θυσίας και προσφοράς προς τον άλλο, ίνα ώσιν εν, που είναι η μόνη αληθινή και σώζουσα ζωή.

Καλή σταυροαναστάσιμη πορεία με την ευχή και την προσευχή να γίνουμε μέτοχοι και κοινωνοί της χαράς της Αναστάσεως του Κυρίου μας και να απολαύσουμε του συμποσίου της πίστεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ