Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 23:11

4 Εσπερινούς σε μία μέρα και μια χειροθεσία αρχιμανδρίτη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον ναό της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, τελέσθηκαν την παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού, τέσσερις ακολουθίες Εσπερινού.

Το πρωί μετά τον όρθρο και ανάγκης σχολικού εκκλησιασμού γενομένης, τελέσθηκε εσπερινή Θεία Λειτουργία από τους εφημερίους Δαμασκηνό Φυλακτό και Ευσέβιο Μεάντζια. Ακολουθήθηκε το τυπικό των παραμονών των μεγάλων εορτών και εκκλησιάσθηκαν οι μαθητές ιδιωτικού σχολείου. Στο τέλος τελέσθηκε Δοξολογία για την Εθνική επέτειο και οι μαθητές έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Το απόγευμα στις 17:30 στο υποκείμενο του ναού, κατάμεστο παρεκκλήσι του αγίου Νεκταρίου, τελέσθηκε ο Εσπερινός με την Δ΄στάση των χαιρετισμών, από τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, ο οποίος αμέσως μετά μετέβει στο άγαλμα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, στην κεντρική πλατεία Ηλιουπόλεως και συμμετείχε σε τρισάγιο που τέλεσε ο τοπικός Σύλλογος Αρκάδων.

Στις 17:00 χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βελεστίνου Δαμασκηνού, τελέσθηκε στο ναό της αγίας Μαρίνης, ο Εσπερινός μετά λιτής και αρτοκλασίας αλλά και συμφώνως με το τυπικό και την Δ΄ στάση των χαιρετισμών.

Κατ΄ αυτήν εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός προχείρισε εις Αρχιμανδρίτη τον εκ των εφημερίων του Ναού ιερομόναχο Ευσέβιο Μεάντζια, Σέρβο πρόσφυγα από την Κροατία.

Μάλιστα η χειροθεσία συνέπεσε με την 42η επέτειο των γεννεθλίων του χειροθετηθέντος, αλλά και την 18η από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στις Σερβικές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν τότε 24 Μαρτίου 1999 και ώρα 19:45.

Στην ακολουθία συμμετείχαν, οι αρχιμανδρίτες Σεραφείμ και Δαμασκηνός, που εν τω μεταξύ επέστρεψε από το μετόχι, της εν Αθήναις μονής Μεταμορφώσεως, εις το Μήλεσι, όπου ετέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού και την Δ΄ στάση των Χαιρετισμών, οι πρωτοπρεσβύτεροι Σπυρίδων Μανταδάκης και Ιωάννης Μεταξάς, καθώς και ο πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης.

Συμπροσευχήθηκαν ο Δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλειος Βαλασόπουλος μετά της εριτίμου συζύγου του, ο πρόξενος της Σερβικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Milan Vukosavljevic, η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Σερέτη, στελέχη της Σερβικής πρεσβείας και πλήθος πιστών ανάμεσα τους και Σέρβοι που διαμένουν στην Αθήνα.

Ακολούθως στις 21:00, ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς τέλεσε την τέταρτη ακολουθία του εσπερινού, αφού από ετών κάθε Παρασκευή της Σαρακοστής τελούνται τρείς ακολουθίες Χαιρετισμών, με την τελευταία να γίνεται για εργαζομένους και μαθητές που έχουν βραδινά φροντιστήρια.

Επιπλέον ο εκ των εφημεριών του Ναού πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού και τους χαιρετισμού στην Μονή αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Μαζαράκι Βοιωτίας.

Μετά την χειροθεσία του ο νέος Αρχιμανδρίτης εξεφώνησε τον παρακάτω λόγω ευχαριστιών, ενώ αντιφώνησε ο Μητροπολίτης Βελεστίνου.

«Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Βελεστίνου κύριε Δαμασκηνέ εκπρόσωπε του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριου κύριου Ιερώνυμου του Δευτέρου,
Αξιότιμε κύριε Πρόξενε της Σερβίας κ. Milan Vukosavljevic με τους συνεργάτες Σας,
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε της πόλης μας, της Ηλιουπόλεως, κ. Βασίλιε Βαλασόπουλε,
Αξιότιμα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Αγαπητοί Πατέρες, Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ τω Θεώ ημών είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα το ότι αυτή την Ιερή στιγμή είστε όλοι εδώ μαζί μου, για να με υποστηρίξετε με την παρουσία και την προσευχή Σας!

Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τους ανθρώπους οι οποίοι με ενίσχυσαν με πολύ αγάπη κατά την παραμονή μου εδώ στην αγαπημένη μου Ελλάδα και στους οποίους οφείλω αυτό το Οφίκιο του Αρχιμανδρίτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σεβασμιώτατε Άγιε Πάτερα και Δέσποτα Μητροπολίτα Βελεστίνου κύριε Δαμασκηνέ, Δοξάζοντας το Τρισάγιο Θεό, αυτή την μέγάλη ημέρα της Παναγίας μας, εκ βάθους καρδίας μου ευχαριστώ τον Μακαριώτατο και Πατέρα ημών Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριο κύριο Ιερώνυμο Δεύτερο, για την ευλογία που έδωσε δια των αγίων χειρών Σας να γίνω Αρχιμανδρίτης. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά αλλά και η υποχρέωση για εμένα! Να εύχεστε να ανταποκριθώ και να φανώ άξιος όχι με τα λόγια, άλλα με την ζωή και τα έργα μου! Δόξα Σοι ο Θεός !!!

Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον Άγιο Πρωτοσύγκελο μας, Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη για την πατερική αγάπη που έδειξε πολλές φορές στο πρόσωπο μου, όπως και αυτή την φορά! Επίσης ευχαριστώ όλους τους υπαλλήλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ιδιαίτερα τους πατέρες του Γραφείου Προσωπικού τον πατέρα Αναστάσιο και τον πατέρα Φιλούμενο όπως και τον κύριο Νικόλαο Νικολάου!

Μεγάλη ευγνωμοσύνη οφείλω προς τον ευεργέτη μου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κύριο Γαβριήλ αλλά ευχαριστώ και τον Σεβασμιώτατο Ιωαννίνων κύριο Μάξιμο που υπήρξαν Πρωτοσύγκελλοι Αθηνών, όμοια ευχαριστώ τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Φαναριού κύριο Αγαθάγγελο, Αβύδου κύριο Κύριλλο και Χριστιανουπόλεως κύριο Προκόπιο και όλους τους υπάλληλούς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιδιαίτερα τους πατέρες, Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωινό, Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Σωτηριάδη Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη και Αχριμανδρίτη Χερουβείμ Μουστάκα, την κυρία Αγγελική Αντωνιάδη, καθώς και τον Αρχιγραμματέα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεθώνης κύριο Κλήμη!

Μεγάλο ευχαριστώ οφείλω προς τους Ιερείς του Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου πατέρες Κυριακό Τσούρο, Δημήτρη Σκόντρα, Χρήστο Αργυρούπολο και Νέναντ Μιχάιλοβιτς, οποίος τώρα υπηρετεί στην Βιέννη! Επίσης ευχαριστώ οφείλω, στον πατέρα Dusan Bursac για την πατερική και αδελφική του αγάπη!

Ευχαριστώ όλους τους καθηγητές μου στο τμήμα Ελληνομάθειας της Ριζαρείου σχολής στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, και στα δύο τμήματα, καθώς και τον επιβλέποντα καθηγητή μου στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα, Αρχιμανδρίτη πατέρα Νικόλαο Ιωαννίδη!
Επίσης ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη μας, Αρχιερατικό επίτροπο πατέρα Ευθύμιο Κερμελή που συγκατατέθηκε στο σημερινό και όλους τους Ιερείς της Περιφέρειας μας στην Ηλιούπολη!

Ιδιαίτερα ένα Μεγάλο Ευχαριστώ προς τους όλους τους συνεφημέριους του Ναού μας, της Αγίας Μαρίνας, τον πατέρα Δαμασκηνό, πατέρα Λάμπρο, πατέρα Ιωάννη, πατέρα Βασίλειο, πατέρα Σπυρίδων, πατέρα Εμμανουήλ, τους ψάλτες, τον νεωκόρο, όλους τους εθελοντές συνεργάτες και πρώτα από όλους στον αγαπητό και σεβαστό Γέροντα και Προϊστάμενο μου, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Σεραφείμ, οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο της καθοδήγησης της ψυχής μου και με πρότεινε για το οφίκιο!!! Σας ευχαριστώ πολύ Γέροντα και ζητώ δημόσια συγνώμη γιατί με την παρακοή μου Σας στενοχώρησα πολλές φορές!!!

Επίσης ευχαριστώ όλους Εσάς τους ευλογημένους ενορίτες μου και από όλους ζητάω συγνώμη για όλα τα λάθη μου και οποίον επίκρανα του βάζω βαθιά μετάνοια και ζητάω συγχώρεση!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω προς πολλές οικογένειες, τόσο Ελληνικές όσο και Σέρβικες, οι οποίες με βοηθήσαν πολύ τα τελευταία χρόνια μου εδώ, ιδιαίτερα τις Οικογένειες Ρίστοβ και Μίλοβιτς!

Μνημονεύω και δύο αγαπημένους Κληρικούς οι οποίοι με βοήθησαν παρά πολύ στην ζωή μου εδώ στην Ελλάδα και τώρα είναι στην Χώρα των Ζώντων, τους αείμνηστους Πατέρες, τον Άγιο Γέροντα μου Ηγούμενο του Οσίου Δαυίδ Ευβοίας, Αρχιμανδρίτη Κύριλλο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Στέφανο Αβραμίδη, Γραμματέα της Επιτροπής Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αιωνία τους η μνήμη!!!

Στο τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου τον αείμνηστο πατέρα μου Στέβαν, την μητέρα μου Δούσανκα και τον δίδυμο αδελφό μου Μπογκδαν τους αδελφούς κληρικούς και μοναχούς στο Πατριαρχείο της Σερβίας, στο οποίο χειροτονήθηκα πριν δέκα πέντε χρόνια Διάκονος και πριν δέκα Ιερομόναχος !

Αυτή την Τρίτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία ονομάζεται Σταυροπροσκυνήσεως ο Μακαριώτατος και Πατέρας μας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριος Κύριος Ιερώνυμος Δεύτερος, Ποιμενάρχης της Αγάπης όπως τον ονόμασε δίκαια ο άγιος Πρωτοσύγκελος μας π. Συμεών, μου έδωσε αυτή τη μεγάλη ευλογία να φοράω μαζί με το Επιγονάτιο, το κύριο γνώρισμα του οφίκιου Αρχιμανδρίτη, τον Σταυρό, για να υπηρετώ την Εκκλησία με θυσιαστική αγάπη αλλά και να μην ξεχάσω ότι δεν πρέπει ποτέ να υπερηφανεύομαι για την γνώση και τα πτυχία μου, αλλά ότι όλη η δόξα μου πρέπει να είναι ο Σταυρωμένος και Αναστημένος Κύριος μας Ιησούς Χριστός!!! Ο Σταύρος είναι η πίστη μας, είναι η δύναμη μας και η δόξα μας! Η σεσαρκωμένη αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι μόνη αληθινή αγάπη, η οποία μας δίνει το νόημα της ζωής και μας ανανεώνει όταν την εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας, στη οικογένεια μας, στην γειτονία μας, στην δουλεία μας, στο σχολείο, στο παντοπωλείο, στο λεωφορείο, παντού και πάντα, στην σχέση με κάθε άνθρωπο οποίος αποτελεί τον αιώνιο αδελφό και αδελφή μας! Ακόμα και αυτόν που μας πλήγωσε και πρόδωσε, πρέπει να τον συγχωρούμε, επειδή μόνο με αυτό το τρόπο θα κερδίζουμε το ποθούμενο Παράδεισο! Και μάλιστα ένα από τα τελευταία λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού πάνω στον Σταυρό προς τον Ουράνιο Πατέρα ήταν: Πατέρα, συγχώρησε τους, δεν ξέρουν τι κάνουν» (Λκ.23,34)
Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα Εσάς Άγιε Βελεστίνου κύριε Δαμασκηνέ επειδή με το παράδειγμα Σας μας αφήνετε μεγάλη παρακαταθήκη της Χριστιανικής ζωής, ιδιαίτερα σήμερα όταν κινδυνεύουν όλες οι αξίες. Σας ευχαριστώ και την ευχή Σας να έχουμε όλοι!!!»

Τέλος αρχιμανδρίτης Σεραφείμ αναφέρθηκε στο ιστορικό των επιγονατίου και σταυρού τα οποία επιδώθηκαν στον νέο Αρχιμανδρίτη, λέγοντας ότι ο Σταυρός είναι εκείνος με τον οποίο χειροθετήθηκε ο μακαριστός εν Ηλιουπόλει εφημέριος, πρωτοπρεσβύτεος Ιωάννης Νομικός και το αμφίπλευρο επιγονάτιο με τις παλαιότερες ευρισκόμενες στον ναό εικόνες των Αγίων Μαρίνης και Νεκταρίου, που εκδόθηκε επετεικά το 2006, για τα 70 χρόνια του ναού της κοινότητος της αγίας Μαρίνης.

Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ