Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 19:55

Γιορτάζοντας τα Κούλουμα… στον ναό!

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ευκαιρία να εορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα σύμφωνα τόσο με την εκκλησιαστική τάξη όσο και τηρώντας το έθιμο της ημέρας, τα Κούλουμα, δίνει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η ενορία της αγίας Κυριακής στη Φιλυριά Γουμένισσας.

Μπορεί να είναι μικρή ενορία, αλλά έδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερώσει την Καθαρά Δευτέρα το πρωί να τελείται στον ναό η ακολουθία του όρθρου, των ωρών και του εσπερινού, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, διαβάζονται λόγοι αγίων που αφορούν στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη νηστεία ενώ ακολουθεί επίκαιρη ομιλία αλλά και δεξίωση με νηστίσιμα εδέσματα.

Έτσι, σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι της ενορίας αλλά και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν στο ναό για να ξεκινήσουν τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τις ευχές της εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, ο εφημέριος του ναού πατήρ Σταύρος Καρεκλάς διάβασε έναν λόγο του αγίου Λουκά του ιατρού για την κατάκριση ο οποίος ανέλυε την ευαγγελική ρήση “μην κρίνετε ίνα μη κριθείτε”.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “δεν προσέχουμε τα δικά μας ελαττώματα και τις δικές μας αμαρτίες ενώ στους άλλους βρίσκουμε πολλά σφάλματα. Ξεχνάμε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε τον πλησίον διότι αυτό δεν είναι δική μας υπόθεση αλλά του Θεού”.

Στην ομιλία του, στο τέλος της ακολουθίας, ο θεολόγος πατήρ Θεμιστοκλής Ιασωνίδης έκανε λόγο για την μνησικακία και τη ζήλεια, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ζωή του Δαυίδ και όσα βίωσε από τον Σαούλ.

Ο π. Θεμιστοκλής επεσήμανε ότι “διαβάζουμε τα πατερικά κείμενα αλλά χωρίς πράξη”. Στο κλείσιμο της ομιλίας του, προέτρεψε τους παριστάμενους “να μην είμαστε μόνο ακροατές του νόμου του Θεού αλλά και ποιητές του”.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δεχθούν τα νηστίσιμα κεράσματα που προσφέρει η ενορία της αγίας Κυριακής και να εορτάσουν τα καθιερωμένα Κούλουμα στον χώρο του ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ