Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας, στον ομώνυμο ιερό ναό στον Λόφο Αξιωματικών. Ο ναός της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα ορθόδοξος ναός αφιερωμένος στην αγία και μεγάλος αριθμός πιστών απ’ όλο το λεκανοπέδιο προσέρχονται ευλαβικά στην χάρη της.

Από χθες ο ναός φιλοξενεί τεμάχιο λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των εκ Λέσβου μαρτυρησάντων, τα οποία προσκόμισε από την Ιθάκη, γενέτειρα του Αγίου Ραφαήλ, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιθάκης και Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Χριστόδουλος Τριλίβας, με την ευλογία και την άδεια του Μητροπολίτη Λευκάδος.

Σήμερα τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία με την συμμετοχή πλειάδας ιερέων της Μητροπόλεως Περιστερίου, που ευλαβούνται και γεραίρονται την Αγία Αναστασία.  Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Γεωργογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στον στίχο του Ευαγγελίου “ὃς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου οὗτος σώσει αὐτήν”. Κάνοντας ειδική αναφορά στην Αγία Αναστασία την Πατρικία αλλά και τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο & Ειρήνη, είπε ότι “θυσίασαν την ζωή τους και το προσωπικό τους συμφέρον, για χάρη του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελίου. Γι αυτό και ο Κύριος τους ανύψωσε και τους χάρισε την αγιότητα.”

Ο προϊστάμενος του Ναού π. Απόστολος  Καμπουρόπουλος ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιθάκης, π. Χριστόδουλο Τριλίβα, για την ευλογία και τη μεταφορά των ιερών σεβασμάτων από την Ιθάκη στην ενορία της Αγίας Αναστασίας.

Το απόγευμα θα τελεστεί η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των λειψάνων και ακολούθως εσπερινός και παράκληση στην Αγία. Αύριο το βράδυ θα τελεστεί ιερά αγρυπνία στην οποία θα ψάλλει η χορωδία του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Μάσχα).

 

Ετικέτες: