Με πανηγυρικό τρόπο ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας, στον φερώνυμο ιερό ναό στην περιοχή του Λόφου Αξιωματικού στο Περιστέρι. Απόψε το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των εκ Λέσβου μαρτυρησάντων.

Η υποδοχή έγινε στη συμβολή των οδών Κέννεντυ και Τηλεμάχους και τα ιερά λείψανα προσκόμισε από την Ιθάκη, γενέτειρα του Αγίου Ραφαήλ, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιθάκης και Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Χριστόδουλος Τριλίβας, με την ευλογία και την άδεια του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Θεοφίλου. Τα υποδέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Γεωργογιάννης και εν πομπή πορεύθηκαν προς το ναό.

Εν συνεχεία, αφού τα ιερά σεβάσματα τοποθετήθηκαν σε χώρο προς προσκύνηση των πιστών, τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός στον οποίο προεξήρχε, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, περιστοιχιζόμενος από πλειάδα ιερέων.

Ο π. Συμεών, στον λόγο του, αναφέρθηκε στην εορτή της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας λέγοντας πως “η εορτή των Αγίων της Εκκλησίας είναι αφορμή χαράς για όλους μας. Μάλιστα, όχι χαράς συναισθηματικής, αλλά χαράς ουσιαστικής και εσωτερικής. Είναι μια χαρά υπαρξιακή, μια χαρά με προοπτική αιωνιότητας”.

Αναφερόμενος στον βίο της Αγίας, στάθηκε στις δύο φυγές που τον σημάδεψαν. Όπως τόνισε “η πρώτη φυγή ήταν για να γλιτώσει από τον φθόνο της αυτοκράτειρας και η δεύτερη για να αποφύγει τον πόθο του αυτοκράτορα. Η ζωή της, θα λέγαμε σήμερα, ήταν μακριά και έξω από τα συνήθη μέτρα της δικής μας ζωής. Ποιος σήμερα θα είχε τέτοιες ευκαιρίες ή τέτοιες προκλήσεις και δεν θα κοιτούσε το συμφέρον του ή το βόλεμά του; Η Αγία, όμως, είχε μια τρυφερή λεπτότητα ψυχής και ευγένεια και προτίμησε να θυσιάσει τον εαυτό της και να βάλει στην άκρη τις όποιες επιθυμίες της. Σκέφτηκε τον άλλο άνθρωπο ως πάσχοντα και όχι σαν ευκαιρία ανταγωνισμού και αντιζηλίας. Προτιμάει να μείνει στην άκρη και να μην προκαλεί εντάσεις και θόρυβο. Και ζει ευγενικά, αρχοντικά και ελεύθερα”.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως “στη ζωή μας υπάρχουν πολλών ειδών φυγές. Είναι άλλο μια φυγή για να αποφύγουμε τις ευθύνες, άλλο μια φυγή για να ζήσουμε μια ψευδαίσθηση μιας ελευθερίας. Η φυγή της Αγίας Αναστασίας οδήγησε στην αληθινή ζωή. Γιατί είχε προσανατολισμό και στόχο, που ήταν ο ίδιος ο Χριστός. Ήταν μια φυγή από αγάπη για τον άλλο άνθρωπο και από ευθύνη για την ζωή των άλλων ανθρώπων. Και για να κάνει κάποιος κάτι ανάλογο χρειάζεται να είναι εντελώς απεγκλωβισμένος και ανεξάρτητος από τα εγκόσμια. Η Αγία Αναστασία ήταν πραγματικά ελεύθερη γιατί ήταν ολοκληρωτικά δοσμένη στον Χριστό”.

Ο Προϊστάμενος του Ναού π. Απόστολος  Καμπουρόπουλος ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για την τιμητική του παρουσία στην ενορία της Αγίας Αναστασίας. Η ενορία της Αγίας Αναστασίας της Πατρικίας στο Περιστέρι είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα ορθόδοξος ναός αφιερωμένος στην αγία. Θεμελιώθηκε και ανεγέρθηκε ύστερα από πολλές δυσκολίες, μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα (16 χρόνια), με μέριμνα και πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου.

Ετικέτες: