Στην Αθωνική πολιτεία είχαν την ευκαιρία να “ταξιδέψουν”, μέσα από κείμενα, ύμνους και… μακέτες, όσοι βρέθηκαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση “Ταξιδεύοντας στο Άγιο Όρος”.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην ελληνική πολιτεία, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού διοργάνωσαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, στο πλαίσιο της έκθεσης “Από το Άγιο Όρος…” του Μιχάλη Βασιλόπουλου, που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Μεγάρου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Η χορωδία Τρεις Ιεράρχες της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με χοράρχη τον επίκουρο καθηγητή της σχολής πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Αντωνίου, άνοιξε την εκδήλωση ψάλλοντας αγιορείτικα μελουργήματα.

Ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Νίκος Νικολάου διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Θεοτοκά «Ταξίδι στη Μέση Ανατολή και στο Άγιον Όρος» ενώ ο επίσης ηθοποιός του ΚΘΒΕ Βασίλης Καραμπούλας το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Εννεακοσιετηρίς της Παμμεγίστης Λαύρας».

Φοιτητές από το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών διάβασαν αποσπάσματα των οδοιπορικών αναμνήσεων από το πρώτο και δεύτερο ταξίδι του Ρώσου ταξιδιώτη Βασίλι Γκριγκόροβιτς Μπάρσκι, από την κοινή «Έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας και του Μουσείου Μπενάκη, Θεσσαλονίκη 2009, με την φροντίδα και τα σχόλια του ακαδημαϊκού Παύλου Μυλωνά».

“Από το Άγιο Όρος”

Τα είκοσι ιστορικά μοναστήρια της Αθωνικής πολιτείας έχουν χωρέσει αυτό το διάστημα στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Χάρη στις ξυλόγλυπτες μακέτες του Μιχάλη Βασιλόπουλου που κατασκεύασε τις αγιορείτικες μονές από μικρά κομμάτια ξύλου μπάλσα. Στις δημιουργίες του κ. Βασιλόπουλου αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια η αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Οι μακέτες των είκοσι μοναστηριών του Άθωνα δίνουν την ευκαιρία και στον γυναικείο πληθυσμό να κάνει έστω μια νοερή περιήγηση στο άβατο Περιβόλι της Παναγίας.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.