Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:45

Κορωνείας Παντελεήμων: “Ενότητα στα ουσιώδη και διαλλακτικότητα στα δευτερεύοντα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση πιστών έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης του Αγίου Πολυκάρπου στον μοναδικό, εν Αττική, Ναό του στο Βοτανικό. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού π. Φιλάρετο Νικολαϊδη και άλλους προσκυνητές ιερείς.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε λίγα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Πολυκάρπου. “Οι ευσεβείς γονείς του ήταν φυλακισμένοι για την πίστη του Χριστού. Ο Άγιος βαπτίστηκε νωρίς. Χειροτονήθηκε κληρικός από τον πρώτο Επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο,τον οποίο και διαδέχθηκε. Διακρίνονταν για την σωφροσύνη και την θεολογική του κατάρτιση. Γι’ αυτό και εκπροσώπησε τις Εκκλησίες της Μ. Ασίας στις συνομιλίες με τον Πάπα Ρώμης Ανίκητο, για τις διαφορές μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, σχετικά με την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα και ορισμένα άλλα θέματα.

Δεν συμφώνησαν τελικά. Παρά ταύτα συλλειτούργησαν και αγαπημένοι αποχαιρετήθηκαν. Γιατί τους ένωνε η κοινή πίστη,ασχέτως των δευτερευόντων εθιμικών διαφορών. Έμεινε παροιμιώδης η φράση: “και η διαφωνία της νηστείας την ομόνοιαν της πίστεως συνίστησι”. Έτσι ο Αγ. Πολύκαρπος έγινε πρότυπο διαλλακτικότητας για θέματα, που δεν αφορούν τον πυρήνα της πίστεως.

Τελικά στην Σμύρνη, σε μεγάλη ηλικία, ο Αγ. Πολύκαρπος οδηγήθηκε στον δια πυράς θάνατον. Όμως οι φλόγες μεταβάλλονται ” σε προστατευτική καμάρα περί τον Μάρτυρα ” και τελικώς θανατώνεται “δια ξίφους”.

Μετά τον Εσπερινό οι συνεργάτιδες κυρίες της Ενορίας παρέθεσαν πλούσιο δείπνο.

Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ