Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 11:25

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ζάμπιας & Μαλάουι Ιωάννη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

H ευλογημένη μέρα της ενθρονίσεως του νέου Ποιμενάρχη της Ζάμπιας ήταν η σημερινή. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στη Lusaka, έλαβε χώρα τελετή της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ζάμπιας & Μαλάουι Ιωάννου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου.

Τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, εκπροσώπησε ο  Μητροπολίτης Κένυας κ.Μακάριος, ενώ παρέστησαν και Ιεράρχες από άλλες Μητροπόλεις της Αφρικανικής Ηπείρου.

Στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννη, παρέστη ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων είπε πως “Σήμερα, τούτος ο φιλόξενος τόπος πανηγυρίζει. Η Λουσάκα, όλη η Ζάμπια και το Μαλάουι, ενθρονίζουν τον Ιεράρχη τους, ένα άξιο τέκνο του Χριστού και της Ελλάδας” ενώ συνέχισε λέγοντας “τα βήματά σας, Σεβασμιώτατε, από τον Άγιο Κήρυκα Ζακύνθου μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου όπου βρισκόμαστε σήμερα, ήσαν πολλά, τολμηρά και αξιοθαύμαστα. Και είμαι βέβαιος ότι εξίσου πολλά, τολμηρά και αξιοθαύμαστα θα είναι και τα έργα σας σε αυτόν τον τόπο, που αποτελεί καρποφόρο χωράφι του Χριστού, παρά τις πολλές και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιεραποστολική δράση σε χώρες όπου οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν ούτε τα βασικά αγαθά, αυτά που σε άλλες χώρες θεωρούνται αδιανόητα να μην υπάρχουν.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως “Ο πολιτισμός είναι έργο ολίγων ανθρώπων. Ανθρώπων που έχουν μέσα στους τη φλόγα της προσφοράς και της θυσίας, που ταύτισαν τη μοίρα τους με τη μοίρα του άλλου, υπέταξαν το ατομικό στο γενικό συμφέρον, δεν πρόδωσαν τον προορισμό τους, υπέταξαν την ανθρώπινη μοίρα και βίωσαν το υπέρτατο υπερκόσμιο κάλλος. Σ’ αυτήν τη χορεία των ανθρώπων ανήκετε και εσείς Σεβασμιότατε. Ο δρόμος σας είναι ένας φωτεινός Σταυρός που δείχνει σε όλους μας ότι δεν υπάρχει πιο φωτεινή λάμψη από την πνευματική και ηθική διαύγεια, όπως στον αντίποδα, δεν υπάρχει πιο βαθύ σκότος από την ηθική σήψη. Ο δρόμος σας είναι Σταυρός και η Μήτρα που έχετε στην κεφαλή σας ένα ακάνθινο στεφάνι, όπως είχε προφητικά πει κατά το επιβατήριο λόγο του ο Άγιος Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης.

‘Εκλεισε ευχόμενος “υγεία, μακροημέρευση, καλές υπομονές και καλές αντοχές. Είμαι βέβαιος πως το φωτισμένο τέκνο από το Φιόρο του Λεβάντε θα αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα στην άνθηση της Ορθοδοξίας στην περιοχή της Ζάμπιας και του Μαλάουϊ.”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ