Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:44

Ψυχραιμία και διάλογο για τα Θρησκευτικά συνιστά ο ΚΑΙΡΟΣ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο έντονος προβληματισμός για το μέλλον του μαθήματος των θρησκευτικών και η ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος με νηφάλιο διάλογο κυριάρχησαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος ΚΑΙΡΟΣ με θέμα “Μάθημα Θρησκευτικών και δημόσιος χώρος”.

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού και Χριστιανικού Πολιτισμού, ακαδημαϊκοί, θεολόγοι, εκπαιδευτικοί και νομικοί εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας την ανάγκη της ανάπτυξης της κριτικής σκέψης των παιδιών μέσω του μαθήματος και του διαλόγου με τον άλλο και όχι την εξακολούθηση μετάδοσης στείρων γνώσεων.

Από την εκδήλωση, βέβαια, δεν έλειψαν και οι αιχμές εναντίον όσων από τον εκκλησιαστικό και τον θεολογικό χώρο αντιδρούν με τις επικείμενες αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών αλλά και όσων κατηγορούν τον θεολογικό σύνδεσμο ΚΑΙΡΟ.

“ΣΧΟΛΕΙΟ: ΤΟΠΟΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ”

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε την ανάγκη κριτικής θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, λέγοντας ότι “το σχολείο είναι και πρέπει να είναι τόπος ισότιμης συνάντησης διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών και να παρέχει εργαλεία κριτικής σκέψης στους νέους”.

Ακόμη, δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας άκουσε τις απόψεις της Εκκλησίας και των καθηγητών και βρίσκεται, πλέον, στη διαδικασία της τελικής αξιολόγησης των προτάσεών τους προκειμένου να διαμορφώσει το μάθημα των θρησκευτικών. Συμπλήρωσε ότι το Ινστίτουτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δουλεύει σε συνεργασία με ομάδα θεολόγων και από την Εκκλησία της Ελλάδος και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο κ. Παντής εξήγησε ότι το νέο μάθημα των θρησκευτικών “θα έχει στο κέντρο του την ορθόδοξη παράδοση, θα ανοίγεται στον χριστιανισμό αλλά και στις άλλες μεγάλες θρησκείες, θα οδηγεί τους μαθητές στην αξία της κατανόησης της ετερότητας, θα ευαισθητοποιεί τους συμμετέχοντες στις προκλήσεις της εποχής, όπως είναι ο φονταμενταλισμός, και θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή”.

ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι “το τελευταίο διάστημα, το μάθημα των θρησκευτικών έχει ταυτιστεί με τις απαλλλαγές. Ένα μάθημα που δεν απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών, δεν έχει λόγο ύπαρξης σε ένα σχολείο”.

Ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι “το μάθημα των θρησκευτικών στο σχολείο δεν πρέπει να συγχέεται με το έργο της Εκκλησίας καθώς δεν πρέπει να υποκαταστήσει την κατήχηση που γίνεται στις ενορίες”. Ο κ. κοσμήτορας υποστήριξε ότι “το μάθημα των θρησκευτικών, απαλλαγμένο από τα κατηχητικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να προβάλλει τις αξίες της αγάπης και της αλληλεγγύης”. Τόνισε δε την ανάγκη που έχει το κοινό σήμερα “να ακούσει μια νηφάλια θεολογική φωνή ενάντια στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και τον φονταμενταλισμό που επικρατεί”.

“Ο κατηχητικός χαρακτήρας του μαθήματος το καθιστά επισφαλές σε μια πλουραλιστική κοινωνία”, υποστήριξε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ανανιάδης.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ”

Με αιχμές εναντίον όσων κατηγορούν τον ΚΑΙΡΟ ως “ξενόφερτη και προβοκατόρικη” ομάδα, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του συνδέσμου και επίκουρος καθηγητής στη Θεολογική Αθηνών κ. Δημήτρης Μόσχος. Συνέχισε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα σύγχυσης ρόλων και κριτηρίων εντός της Εκκλησίας και των θεολόγων σχετικά με το μέλλον του μαθήματος καθώς και ότι “η Εκκλησία δίνει μια σειρά από χαμένες μάχες γιατί επικαλείται την εξουσία και μιλά πολύ λίγο με την κοινωνία”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μόσχος δεν δίστασε να απαντήσει στα συνθήματα που ακούσθηκαν στην εκδήλωση “Μένουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι” που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, την μητρόπολη Θεσσαλονίκης και 23 χριστιανικά σωματεία της πόλης. “Μένουμε Ορθόδοξοι με την επιστήμη μας και την παιδαγωγική μας δράση, όταν αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο”, δήλωσε ο κ. Μόσχος.

“ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ”

Ο σχολικός σύμβουλος θεολόγων κ. Άγγελος Βαλιανάτος έδωσε έμφαση στην αγωνία που θα πρέπει να έχουν οι δάσκαλοι για να μεταδώσουν πραγματικά γνώσεις στους μαθητές τους και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της κριτικής σκέψης των παιδιών.

Ακόμη, μίλησε για τη σημασία κατανόησης των παιδιών από τους δασκάλους. “Δεν κάνουμε ένα “σούπερ μάρκετ θρησκειών” ανάλογα με το τι παιδιά έχουμε στο σχολείο. Διδάσκουμε όλες τις θρησκείες για όλα τα παιδιά, με σκοπό να τις κατανοήσουν και να γίνουν ενεργοί και ειρηνικοί πολίτες της Ευρώπης”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινείται η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών εξήγησε ο δικηγόρος και Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, διασαφηνίζοντας ότι “ακόμη κι ένα μάθημα θρησκειολογικό μπορεί να έχει κατηχητικό χαρακτήρα. Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό, πόσες θρησκείες θα διδάσκονται στο μάθημα, αλλά ποιοτικό, πώς θα γίνεται η διδασκαλία του μαθήματος”.

“ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ”

Αιχμές εναντίον όσων αντιδρούν από τον εκκλησιαστικό και θεολογικό χώρο με τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών άφησε ο σύμβουλος του Υπ. Παιδείας και προϊστάμενος Γραφείου Έρευνας, Σχεδιασμού και Εφαρμογών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου. “Σε κάθε τι που είναι καινούριο υπάρχει αντίδραση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι “αυτοί που αντιτίθενται στα νέα προγράμματα των θρησκευτικών είναι αυτοί που αντιτίθενται στον διάλογο της Ορθοδοξίας με τις άλλες θρησκείες, αυτοί που δημοσιεύουν στα διάφορα ιστολογία και κάνουν ένα είδος θεολογικής τρομοκρατίας”.

Ο κ. Γιαγκάζογλου εξήγησε ότι “το διακύβευμα σε αυτή τη συγκυρία είναι αν θα κρατήσουμε το μάθημα όπως το ξέρουμε ή αν θα μπούμε, επιτέλους, στο πλαίσιο του διαλόγου”.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής συνταγματικού δικαίου κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μίλησε για το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΌ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Παρότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο μάθημα των θρησκευτικών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει δημόσια τη συνεργασία μεταξύ υπουργείου και Θεολογικής του ΑΠΘ για την ίδρυση τμήματος Ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική, το οποίο, μάλιστα, για πρώτη φορά εντάσσεται φέτος στο μηχανογραφοικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι τελειόφοιτοι του Λυκείου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ