Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 2:40

Εκκλησία και ακαδημαϊκοί συζητούν για “Αγία Γραφή και Λατρεία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με στόχο να επισημάνει και να αναδείξει την άρρηκτη σχέση μεταξύ Αγίας Γραφής και Θείας Λατρείας, γεγονός που συχνά τείνει να παραγνωρίζεται, ξεκίνησε το πρωί τις εργασίες του το συνέδριο “Αγία Γραφή και Ορθόδοξη Λατρεία” στη Θεσσαλονίκη.

Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό συνέδριο, που διοργανώνεται από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως και το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, πραγματοποιεί από το πρωί τις εργασίες του στον συνεδριακό χώρο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ερευνητές της Λειτουργικής και της Ομιλητικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό πρόκειται να διαφωτίσουν ποικίλες πτυχές του θέματος καθώς και τις προεκτάσεις του για τη ζωή των Χριστιανών και την μαρτυρία της Εκκλησίας σήμερα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με θεία λειτουργία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Γρηγορίου Παλαμά, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συνέδριο.

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, μεταξύ των ακαδημαϊκών, καθηγητών και πλήθος συμμετεχόντων, παρακολούθησαν οι μητροπολίτες Προύσσης κ. Ελπιδοφόρος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ιερισσού κ. Θεόκλητος και Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ανέγνωσε το μήνυμα που απέστειλε ο κ. Βαρθολομαίος για την έναρξη του συνεδρίου. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Συντονιστής της πρώτης συνεδρίας ήταν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας.

Στον χαιρετισμό του, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου υπογράμμισε τη σημασία της χρονικής περιόδου που πραγματοποιείται το συνέδριο, παραμονές του Τριωδίου. Κατά την περίοδο αυτή, πλήθος ακολουθιών τελείται στους ναούς, με πολλά βιβλικά αναγνώσματα που δίνουν τη δυνατότητα στου πιστούς για πνευματική εμβάθυνση.

Ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, στον χαιρετισμό του, τόνισε πως ό,τι μας δόθηκε από την Αγία Γραφή, η Εκκλησία το βιώνει μέσα στη λατρεία. Ακόμη, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία και τη φιλοξενία των εργασιών του συνεδρίου στον χώρο της μητρόπολης.

“Είμαστε υπερήφανοι ως θεολογική σχολή για την παράδοσή μας στην έρευνα στη λειτουργική ζωή, που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Ι. Φουντούλη και συνεχίζεται σήμερα από τους λειτουργιολόγους”, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χρήστου.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας κ. Μιχαήλ Χατζηγιάννης υποσχέθηκε ότι “είμαστε και θα είμαστε αντιλήπτορες και αρωγοί στο έργο της Εκκλησίας”.

Η εναρκτήρια ομιλία για “Το Βιβλικό υπόβαθρο της Θείας Λατρείας” ήταν από τον μητροπολίτη Καισαριανής κ. Δανιήλ.

Ο κ. Δανιήλ, μιλώντας για την Αγία Γραφή και τη σχέση της με τη Θεία Λατρεία, είπε ότι ο Ιησούς εκπλήρωσε τις Γραφές. Δεν άφησε τίποτε γραπτό αλλά επικύρωσε μέχρι και το τελευταίο σημείο των Γραφών. Επεσήμανε δε ότι στη θεία λατρεία εκπληρώνεται η επαγγελία της σωτηρίας. Επίσης, επεσήμανε ότι εξέχουσα θέση στη λατρεία έχουν οι ψαλμοί. Στη διάρκεια των ακολουθιών μιας εβδομάδας, αναγινώσκονται και οι 150 ψαλμοί του Ψαλτηρίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα μέχρι τις 20:00 μ.μ. στον συνεδριακό χώρο της μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Αύριο, δεύτερη και τελευταία μέρα, οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Νεότερη ενημέρωση στις 18:50

Με έντονο προβληματισμό και αμείωτο ενδιαφέρον από ομιλητές και συμμετέχοντες, συνεχίστηκαν το απόγευμα οι εργασίες του συνεδρίου “Αγία Γραφή και Ορθόδοξη Λατρεία”.

Στην πρώτη, μετά το μεσημέρι, συνεδρία, υπό την προεδρία του μητροπολίτη Καισαριανής κ. Δανιήλ, ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Πέτρος Βασιλειάδης, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ του Λιβάνου πατήρ Ιάκωβος Χαλίλ.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ