Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 | 13:27

23 Ορθόδοξα σωματεία, μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ΠΕΘ δηλώνουν “Μένουμε Έλληνες & Ορθόδοξοι”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Σε κλίμα… άρνησης εναντίον οτιδήποτε δεν είναι ελληνικό και ορθόδοξο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, εκδήλωση με τίτλο “Μένουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι”.

Η εκδήλωση, που περιελάμβανε ομιλίες για το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, την ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και το μάθημα των θρησκευτικών, διοργανώθηκε από την μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και εικοσιτρία χριστιανικά Ορθόδοξα σωματεία της συμπρωτεύουσας.

Μητροπολίτες, μοναχές και ο… Βασίλης Καρράς!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι μητροπολίτες Γλυφάδος κ. Παύλος και Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ο επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, αγιορείτες μοναχοί, μέλη των μοναστικών αδελφοτήτων αγίου Στεφάνου Μετεώρων και οσίου Αρσενίου Χαλκιδικής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στο ακροατήριο του γνωστού τραγουδιστή και ιδιαίτερα αγαπητού στη Βόρεια Ελλάδα κ. Βασίλη Καρρά.

Οι μητροπολίτες Αιτωλίας κ. Κοσμάς και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας έστειλαν μηνύματα, όπως και ο πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Ορφανός.

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και η ειρωνία

Λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, έξω από το Βελλίδειο συγκεντρώθηκε ολιγομελής ομάδα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή της με το περιεχόμενο της ημερίδας. Οι νέοι κρατούσαν πάνο που έγραφε “Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές; ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ;”.

“Προσκύνημα και όχι κίνημα”

Την εκδήλωση άνοιξαν οι Θεσσαλονικείς Υμνωδοί, χορωδία του μητροπολιτικού ναού του αγίου Γρηγορίου Παλαμά, με βυζαντινούς ύμνους.

Ο πρώτος που ανέβηκε στο βήμα του κατάμεστου Βελλίδειου ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για να απευθύνει χαιρετισμό, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης. “Αυτό που βλέπω απόψε δεν είναι κίνημα, είναι προσκύνημα”, είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή του κόσμου.

Ο κ. Άνθιμος εξέφρασε την αγανάκτησή του για το προσφυγικό ζήτημα. “Είμαστε μια χώρα που άνοιξε την αγκαλιά της σε όλους αυτούς που είχαν ανάγκη. Όλα, όμως, έχουν όρια. Θα πρέπει στο τέλος να φύγουμε εμείς από τη χώρα για να έρθουν να κατοικήσουν άλλοι;”, αναρωτήθηκε.

Εξήγησε ότι “η Αυστρία είναι έτοιμη να περιφράξει με συρματοπλέγματα τα σύνορά της. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια προκειμένου να συναποφασίσουν να κόψουν τον δρόμο στους μετανάστες από τα Σκόπια προς την Αυστρία. Έτσι, η μόνη διέλευση των μεταναστών θα είναι από την Ελλάδα. Αυτό εμείς δεν το θέλουμε”.

Συμπληρωσε ότι “πρέπει να φτάσει η φωνή μας μέχρι τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Δεν είπαμε να μη βοηθήσουμε αλλά έχουμε ήδη βοηθήσει αρκετά και δεν γίνεται εμείς να βοηθάμε κι οι άλλες χώρες να κοιτάνε”.

Έκλεισε τον χαιρετισμό του με τη ρήση των γυναικών της Σπάρτης “ή ταν ή επί τας”, διαλαλώντας ότι “εμείς θα είμαστε πάντα Χριστιανοί, πάντα Ορθόδοξοι γιατί αν ανακατέψουμε τη Θεσσαλονίκη με άλλους λαούς, με άλλα θρησκεύματα θα είναι έγκλημα”.

“Δούρειος Ίππος” το προσφυγικό

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης με θέμα “Προϊούσα ισλαμοποίηση Ελλάδος και Ευρώπης: προσφυγικό, μεταναστευτικό, δημογραφικό”.

Στην ομιλία του ο κ. Φραγκούλης έριξε μεγάλο μέρος της ευθύνης για το προσφυγικό ζήτημα στην πολιτική της γειτονικής Τουρκίας. “Η Τουρκία με τη συνεχή παροχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών εφαρμόζει παρεμβατική πολιτική στη Θράκη μας μέσω του Τουρκικού Προεξενείου της Κομοτηνής, με σκοπό την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Ερντογάν πέτυχε να διασφαλίσει κοινές περιπολίες μέσω ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παρά την όποια αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι Ε.Ε. αλλά Δούρειος Ίππος για την εθνική μας υπόσταση”, εξήγησε.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας χαρακτήρισε το δημογραφικό, δίνοντας έμφαση στην υπογεννητικότητα.

Παρότι δήλωσε ότι “θα μιλήσουμε με αγάπη για το προσφυγικό ζήτημα και για αυτά που υφίστανται οι πρόσφυγες”, συνέχισε, αναιρώντας και είπε ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε με αγάπη όταν η Τουρκία περνά από τα σύνορα όχι πρόσφυγες αλλά οικονομικούς μετανάστες”.

Ο κ. Φραγκούλης καταφέρθηκε εναντίον των Τούρκων και για τα δεινά που υφίστανται οι Κούρδοι καθώς και οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, προτείνοντας να δημιουργηθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Τουρκία.

“Δεν θέλουμε καμία Frontex να μας περιορίζει την εθνική μας κυριαρχία”, δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του, φωνάζοντας “όχι στην ισλαμοποίηση της Θράκης, όχι στην ισλαμοποίηση της πατρίδας μας”.

“Θα μας βρουν απέναντί τους”

Ο προηγούμενος της Ι. Μ. Μεγάλου Μετεώρου αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, δεύτερος ομιλητής με θέμα “Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ”, εξήγησε ορισμένες από τις διαφορές στη διδασκαλία του Κορανίου και της Καινής Διαθήκης.

Στην ομιλία του καταφέρθηκε εναντίον της παγκοσμιοποίησης, της νέας τάξης πραγμάτων και της νέας εποχής γιατί, όπως είπε “το παρακράτος των τοκογλύφων και παγκοσμιοκρατών κυβερνά ολόκληρο τον κόσμο με σκοπό τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης και μιας παγκόσμιας οικονομίας για την ποδηγέτηση των λαών. Για αυτό κατασκευάζουν εθνικές κρίσεις, για να επιβάλλουν μετά τις δικές τους λύσεις”.

Ακόμη, δήλωσε ότι “η ίδρυση του τμήματος Ισλαμικών σπουδών σχεδιάζεται με τη συνεργασία του Υπ. Παιδείας, του Γ. Γ. Θρησκευμάτων, των τεσσάρων μητροπολιτών της Θράκης και τη σιωπή της Ι. Συνόδου”.

Χαρακτήρισε “ανιστόρητη” την απόφαση για την ίδρυση τέτοιου τμήματος στη Θεολογική της Θεσσαλονίκης γιατί υποστήριξε ότι “η ύπαρξη τέτοιου τμήματος προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού της Θεσσαλονίκης και την αισθητική της πόλης που είναι ταυτισμένη με τη βυζαντινή περίοδο”. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι “δεν τρέφουμε οποιαδήποτε αντιπαλότητα εναντίον των Μουσουλμάνων ως προσώπων”.

Τέλος, πρότεινε να γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για το αν θα δημιουργηθεί το τμήμα Ισλαμικών σπουδών, λέγοντας με έμφαση ότι “δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την άλωση της θεολογικής σχολής, την άλωση της Θεσσαλονίκης μας, την άλωση της Μακεδονίας μας, την άλωση της Ελλάδος μας. Θα μας βρουν απέναντί τους άκαμπτους, ακλόνητους κι αμετακίνητους όσοι κατεργάζονται την ισλαμοποίηση της πατρίδας μας”.

Φόβοι και… μομφές

Ο πρόεδρος της ΠΕΘ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, τελευταίος ομιλητής της εκδήλωσης για την “μετάλλαξη του μαθήματος των Θρησκευτικών”, διατηρώντας υψηλούς τόνους, δήλωσε ότι “ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη σήμερα μια μορφή αντίστασης εναντίον της αλλοίωσης του θρησκευτικού φρονήματος”.

Διακατεχόμενος από τον φόβο ότι επιχειρείται “πνευματική δηλητηρίαση της νεολαίας από την μεταλλαγμένη τροφή του νέου μαθήματος των θρησκευτικών”, υποστήριξε ότι “η νεολαία θα οδηγηθεί στον πνευματικό θάνατο”. Ο κ. Σπαλιώρας υποστήριξε ότι “η ΠΕΘ αγωνίζεται να μην περάσει αυτή η λαίλαπα στα σχολεία”.

Η ομιλία του κ. Σπαλιώρα περίειχε και μομφή εναντίον του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου σχετικά με το πρόσφατο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την απομάκρυνση από το ισόγειο της Θεολογικής Σχολής ενός πρσοκυνηταρίου το οποίο μεταφέρθηκε έξω από τον ναό που υπάρχει στον τέταρτο όροφο της σχολής. Χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Σπαλιώρας προέτρεψε το κοινό “να αντισταθούμε εναντίον αυτών που αποκαθήλωσαν την εικόνα του Χριστού από τη Θεολογική Σχολή”.

Έκλεισε την ομιλία του, με υψηλή ένταση, λέγοντας ότι “αν μιλήσεις για την πατρίδα, είσαι φασίστας, αν μιλήσεις για την Ορθοδοξία είσαι φονταμενταλιστής. Εμείς δηλώνουμε εδώ όλοι μαζί ότι δεν είμαστε φασίστες, ούτε φονταμενταλιστές, είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι και θα πεθάνουμε Έλληνες Ορθόδοξοι”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ