ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΡΙΣΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Στην ενορία της Υπαπαντής του Κυρίου στο Παρίσι, οι Ορθόδοξοι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας γιόρτασαν σήμερα με πανηγυρική θεία λειτουργία την εορτή της Υπαπαντής.

Της θείας λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του ναού π. Νικόλαο Ξένο και τον π. Παναγιώτη Ξενιτέλλη. Πολλοί ήταν οι Έλληνες της διασποράς που συμμετείχαν στην εορταστική ατμόσφαιρα της ενορίας.

Λίγο πριν το τέλος της λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης της Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μετέφερε τις ευχαριστίες για τον κόσμο που βοήθησε στη λαμπρή διεξαγωγή της εορτής και τόνισε ποσό σημαντικό είναι το έργο της ενορίας να γίνεται σε συνεργασία λαϊκών και κληρικών.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στα χαρίσματα που κοσμούν τον ιερατικό προϊστάμενο του ναού της Υπαπαντής στην περιοχή του Sartrouville π. Νικόλαο Ξένο και εξήγησε ότι, με τη βούληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και τη συγκατάθεση του ιδίου, προάγεται από σήμερα ο π. Νικόλαος στον βαθμό του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου.

Με βαθειά συγκίνηση, ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και τον Μητροπολίτη Γαλλίας για τη βοήθεια και τη στήριξή του στο δύσκολο έργο της διασποράς.

Ο πιστός κόσμος φώναξε το “άξιος” με μεγάλη χαρά αφού αναγνωρίστηκε το έργο του π. Νικολάου ο οποίος υπηρετεί την Μητρόπολη Γαλλίας από το 1990, που σημαίνει 26 χρόνια στην ελληνική διασπορά.

Ο κ. Εμμανουήλ ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του και τον ευχαρίστησε για τα λόγια αγάπης που είπε στο λόγο του. Αμέσως μετά, όλος ο κόσμος πήρε απο τα χέρια του π. Νικολάου το αντίδωρο και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο ιερατικό του έργο.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του π. Νικολάου Ξένου:

Ο π. Νικόλαος Ξενος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο οπου παρηκολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1973 εισήχθη στην Εκκλησιαστική Ριζάριο σχολή.

Το 1975 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου φοίτησε στη Σορβόννη φιλολογία από όπου και έλαβε τα πτυχία Licence και Maîtrise lettres modernes. Από το 1980, υπηρετεί ως εκπαιδευτικός σύμβουλος (Conseiller Principal d’ Éducation) στην Μέση Γαλλική Εκπαίδευση.

Το 1990 χειροτονήθηκε Διάκονος και Αρχιδιάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Ιερεμία και το 1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος ενώ το 1998 Πρωτοπρεσβύτερος και υπηρετεί στον Ι. Ν. Υπαπαντής του Κυρίου στην περιοχή Sartrouville του Παρισιού.

Ο Γιώργος Φερδής είναι πτυχιούχος Θεολογίας του Ορθόδοξου Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα.

Ετικέτες: