Ενοριακά

Θερμοπυλών: «Και ο απλός και άσημος αν θέλει, μπορεί να αναπτύξει τα τάλαντά του»

Τη δεύτερη πανήγυρή του εόρτασε σήμερα ο Ι. Ν. Αγίας Άννης στο Χαλάνδρι, ημέρα μνήμης του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης κ. Ιωάννης, πλαισιωμένος από τους ιερείς του ναού.

Στον ναό φυλάσσεται από τον περασμένο Μάϊο, απότμημα του λειψάνου του Αγίου Παρθενίου, το οποίο έχει δωρίσει ο Γέροντας Ευλόγιος, από τη σκήτη της Μεγάλης Παναγίας της Κουτλουμουσιανής. Η προσέλευση των πιστών ήταν συγκινητική, καθώς συνέρρευσαν από νωρίς για να προσκυνήσουν το Τίμιο λείψανο.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, τόνισε πως «ο Θεός μοιράζει σε όλους τους ανθρώπους τάλαντα. Άλλοι έχουν ικανότητες σωματικές, άλλοι πνευματικές, όλοι όμως έχουν εφοδιαστεί με κάτι.  Άχρηστοι γινόμαστε από δική μας οκνηρία ή κακή εκτίμηση του εαυτού μας και της σχέσεως μας με τον Θεό», είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχουν άνθρωποι που υβρίζουν καθημερινά τον Θεό για όσα τους συμβαίνουν, οι ίδιοι όμως δεν έχουν αξιοποιήσει όσα Εκείνος τους έχει χαρίσει».

Αναφερόμενος στον Άγιο Παρθένιο είπε ότι «o Άγιος δεν ήξερε γράμματα, όμως καλλιέργησε στην ψυχή του τον απόλυτο σεβασμό στον Θεό και την αγάπη του προς τους συνανθρώπους του σε υπερθετικό βαθμό. Για αυτό, αν και αγράμματος, διέπρεψε ως Επίσκοπος Λαμψάκου και η Εκκλησία τον έχρισε θαυματουργό και προστάτη των καρκινοπαθών. Δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως ο απλός και ο άσημος άνθρωπος αν θελήσει, αναπτύσσει τα τάλαντα που διαθέτει».

Λίγο πριν την απόλυση, ο προϊστάμενος του ναού π. Χρήστος Βαρδαξής ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη για την τιμητική του παρουσία σε αυτή την δεύτερη πανήγυρη του ναού.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Η κάρα του αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε νέο ιερέα: «Οι σκέψεις σου θα είναι η Αγία τράπεζα»

Γιώργος Δ. Φερδής

Κτητορικό μνημόσυνο και λιτάνευση στον Άγιο Αντώνιο Πατησίων

Τίμησαν τον ασκητή της ερήμου στον Άγιο Αντώνιο Χαλανδρίου-Βριλησσίων

Μαρκος Παπαγεωργίου

Θερμοπυλών: «Να μιμηθούμε τον Άγιο Αντώνιο για να αντισταθούμε στους πειρασμούς της εποχής»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Θερμοπυλών: «Ακόμα και το όνομα των Χριστουγέννων φοβόμαστε ή ντρεπόμαστε να προφέρουμε»

Μαρκος Παπαγεωργίου