Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:21

Συνάντηση μνήμης και έμπνευσης στην ιστορική Παναγία Δοβρά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά πραγματοποίησε την 31η Ιανουαρίου 2016 την ετήσια Γενική Συνέλευση το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου», ύστερα από την ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, πνευματικού τέκνου του αειμνήστου Παντελεήμονος Παπαγεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα του Κέντρου και καλωσόρισε τους εταίρους, αναφερόμενος τόσο στην ιστορική διαδρομή της Ιεράς Μονής, όσο και στις προσωπικές στιγμές και μνήμες που τον συνδέουν με το σεπτό πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτη Παντελεήμονος και οι οποίες, όπως σημείωσε, καθόρισαν την εκκλησιαστική του πορεία. Τα μέλη του Κέντρου, εκδηλώνοντας τον σεβασμό τους και τις ευχαριστίες τους στον Σεβασμιώτατο για την φιλοξενία, ανακοίνωσαν, δια του Γ. Γραμματέα κ. Δημητρίου Νικηφόρου, την τιμής ένεκεν υποδοχή του στους εταίρους του Κέντρου.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου, ομ. Καθηγητής κ. Πέτρος Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στο συμβολισμό του 2016, καθότι συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εις επίσκοπο χειροτονία του μακαριστού, 10 χρόνια από την επιστημονική διημερίδα στη Μητρόπολη Εδέσσης, και 10 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση του Μητροπολίτη Βεροίας στο μητροπολιτικό περιοδικό «Παύλειος Λόγος» αφιερωματικής αναφοράς στο πρόσωπό του Παντελεήμονα. Το τελευταίο γεγονός σηματοδοτεί, μάλιστα, τη στιγμή εκκίνησης του σύγχρονου εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος για τον μακαριστό μετά από 30 χρόνια πλήρους απουσίας αναφοράς στη συμβολή του. Στη συνέχεια ο κ. Βασιλειάδης ενημέρωσε τους εταίρους για τις εξελίξεις αναφορικά με το διεθνές μεταπτυχιακό τμήμα Ορθόδοξης θεολογίας στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Η συνάντηση συνεχίστηκε με την παρουσίαση τριών βιβλίων από μέλη του Κέντρου, καθώς και με την έκθεση δραστηριοτήτων του παρελθόντος έτους:

Ο ομ. καθ. Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, παρουσίασε το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του μέλους του Κέντρου, καθ. Βασιλικής Σταθοκώστα, Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και Διαχριστιανικός Διάλογος: Η «Una Sancta» στη ζωή και το έργο του Μητροπολίτη Παντελεήμονα Παπαγεωργίου. Το έργο αναφέρεται στις εκκλησιολογικές θέσεις του για την Una Sancta, τη σχέση αυτής με τις «Εκκλησίες» και τη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον διαχριστιανικό διάλογο.

Ο ομ. καθ. Αντώνιος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην έκδοση του μέλους του Κέντρου, π. Νικολάου Τζώρτζη, τριών λόγων του για τον μακαριστό γέροντά του, από τους οποίους ο πρώτος εκφωνήθηκε σε εκδήλωση στην Πάτμο, ο δεύτερος σε μνημόσυνο στη μνήμη του, που έγινε στο Κρανίδι, γενέτειρα κωμόπολη του, και ο τρίτος και πλέον αποκαλυπτικός και ενδιαφέρων με λεπτομέρειες και στοιχεία άγνωστα εν πολλοίς από τη ζωή του γέροντά του.

Το μέλος του Κέντρου κ. Κωνσταντίνος Καρακόλης, Δρ.Θ., ανέλυσε, συγκινημένος, τους λόγους που τον ώθησαν στην έκδοση του βιβλίου του: Παντελεήμων Παπαγεωργίου – Μια Φωτεινή Ποιμαντική Παρουσία, που ανέλαβε οικονομικά η Μητρόπολη Βεροίας.

Ως ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τις δραστηριότητες του Κέντρου, κατά το 2015, παρουσιάστηκε, από το μέλος του Δ.Σ. καθ. κ. Νίκη Παπαγεωργίου, η επιτυχής διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου «Διακόνισσες, Χειροτονία των Γυναικών και Ορθόδοξη Θεολογία». Όπως σημειώθηκε, το συνέδριο επέτυχε μέσω της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας να διεξαχθεί χωρίς την φυσική παρουσία αρκετών από τους εκτός Θεσσαλονίκης ομιλητές, προωθώντας, έτσι, τον οικοφιλικό χαρακτήρα του Κέντρου. Το έτερο μέλος του Δ.Σ. καθ. κ. Ελένη Κασσελούρη, αναφέρθηκε στην επικείμενη δημοσίευση στα αγγλικά των πρακτικών από το εκδοτικό οίκο Cambridge Scholars Publishing.

Στη συνέχεια, ο ομ. καθ. και εταίρος, κ. Γεώργιος Μαρτζέλος, αναφέρθηκε διεξοδικά στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο για τη σημασία της επικείμενης σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ιστορική έκφραση και παγκόσμια μαρτυρία της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Συμβάλλοντας και από πλευράς του στην ενίσχυση της μνήμης του μακαριστού Μητροπολίτη Παντελεήμονος, κατέθεσε στους παρευρισκόμενους δείγματα της πρωτοποριακής σκέψης του μακαριστού, μέσα από την προφητική συμμετοχή του στον διαχριστιανικό διάλογο.

Τα νεότερα μέλη του Κέντρου κ.κ. καθ. Νικόλαος Δημητριάδης, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής, και Νικόλαος Κοσμίδης, παρουσίασαν ενέργειες του Κέντρου που στοχεύουν στη συμβολή του στον δημόσιο διάλογο σε οικουμενικό επίπεδο. Ο κ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες και στη συμμετοχή του στο Β΄ Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο (Halki Summit II), που διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Χάλκη. Ο δε κ. Κοσμίδης, παρουσίασε τις κοινωνικές δραστηριότητες του Κέντρου και ιδιαίτερα την απήχηση που έτυχε η ανοιχτή επιστολή «Χριστιανικό Κάλεσμα σε Καιρούς Κρίσης στην Ευρώπη», την οποία στήριξε, μεταξύ άλλων, και το Κέντρο.

Τέλος, ο κ. Νικηφόρος αναφέρθηκε στα επόμενα σχέδια, καθώς και στην υποδοχή των νέων εταίρων, μεταξύ των οποίων και νέοι επιστήμονες των θεολογικών γραμμάτων. Δέσμευση όλων, η συνέχιση του θεολογικού, οικουμενικού και κοινωνικού έργου του Κέντρου και η άντληση έμπνευσης από την παρακαταθήκη του μακαριστού Μητροπολίτη Παντελεήμονος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ