Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 6:04

365 Μέρες στον Δρόμο του Θεού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Βιβλικής Εταιρίας στην Ελλάδα, η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, άρχισε ως εξής:

«Μια επισκόπηση των αναφορών σύγχρονων ορθόδοξων θεολόγων για τη θέση της Αγίας Γραφής στη ζωή της Εκκλησίας θα αποκομίσει μια ιδιαίτερα πλούσια σοδειά εκθειαστικών σχολίων για τη σημασία και τη σπουδαιότητα που αποδίδεται σ’ αυτήν ως πρωταρχική πηγή της πίστης, για την αξία της ως πηγή έμπνευσης της λατρείας, της εικονογραφίας και της υμνογραφίας της Εκκλησίας και για τον καθοδηγητικό της ρόλο στη ζωή των πιστών. Όλες αυτές οι αναφορές, όμως, αν και αδιαμφισβήτητα αληθινές, δεν μπορούν να αποκρύψουν και μια άλλη αλήθεια, που προκύπτει από δύο κριτικές, αλλά επίσης αδιαμφισβήτητες, επισημάνσεις.

Η πρώτη βρίσκεται στο έργο του Ρώσου θεολόγου Πάβελ Νικολάγιεβιτς Ευδοκίμοφ “Η Ορθοδοξία” , αλλά ακούγεται να επαναλαμβάνεται συχνά στο πλαίσιο των οικουμενικών διαλόγων , καθώς αφορά τους χριστιανούς όλων των εκκλησιαστικών παραδόσεων: «Είμαστε όλοι ενωμένοι γύρω από την ίδια Βίβλο, όσο είναι κλειστή. Μόλις όμως την ανοίγουμε ακολουθούμε ο καθείς τις παραδόσεις μας και καταλήγουμε σε διαφορετικές αναγνώσεις». Η δεύτερη επισήμανση προέρχεται από το βιβλίο του καθηγητή Σάββα Αγουρίδη “Ἄρα γε γινώσκεις ἃ ἀναγινώσκεις;”, στον πρόλογο του οποίου σημειώνεται πως «… για τους Έλληνες θεολόγους ή λογίους η Παλαιά Διαθήκη, ιδίως, παραμένει βιβλίο “ἐσφραγισμένον σφραγῖσιν ἑπτά”» .

Οι δύο αυτές επισημάνσεις περιγράφουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι δραστηριότητες της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες αυτή έρχεται αντιμέτωπη, καθώς βασική επιδίωξή της αποτελεί η συνεργασία της με όλες τις Εκκλησίες και τις εκκλησιαστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση της Αγίας Γραφής και για την κάλυψη των λειτουργικών, κατηχητικών και λοιπών ποιμαντικών αναγκών τους με θεολογικά και επιστημονικά αξιόπιστες εκδόσεις του βιβλικού κειμένου και μεταφράσεις του σε γλώσσα που την κατανοούν όλοι».

Τον δεύτερο αυτό στόχο έρχεται να υπηρετήσει η πρόσφατη έκδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας με τίτλο «365 Μέρες στον Δρόμο του Θεού», γραμμένη από τον Επίκουρο Καθηγητή της Παιδαγωγικής στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας, Μάριο Κουκουνάρα– Λιάγκη, και την πρεσβυτέρα εκπαιδευτικό θεολόγο και συγγραφέα βιβλίων για την Κατήχηση, Κυριακή Τριανταφυλλίδου- Μπαθρέλλου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο χρηστικό εργαλείο, για έναν οδηγό που απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να βαδίσει στον δρόμο του Θεού με οδηγό την Αγία Γραφή, ιδιαίτερα σε νέες και νέους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, αλλά και σε καθηγητές και κατηχητές.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές της Παιδαγωγικής και της Διδακτικής. Η διαθεματική και η βιωματική προσέγγιση των ενοτήτων που πραγματεύεται έχει ως βάση σε πρώτη γραμμή τη Βίβλο μέσα στη διδακτική πράξη, είτε αυτή διαδραματίζεται μέσα στη σχολική τάξη είτε σε μια ομάδα κατηχητικού. Πέρα από αυτό, όμως, αποτελεί βασικό εργαλείο όχι μόνο για τον εμπλεκόμενο στο μάθημα των Θρησκευτικών ή της ενοριακής Κατήχησης, αλλά και για κάθε άνθρωπο, ο οποίος ενδιαφέρεται για έναν πρακτικό οδηγό καθημερινής μελέτης της Βίβλου.

Αυτόν το τελευταίο στόχο εξυπηρετεί η δομή του βιβλίου, καθώς είναι σχεδιασμένο ώστε να διαβάζεται στη διάρκεια ενός έτους, είτε ατομικά σαν ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο πνευματικών στοχασμών και δράσεων, είτε ομαδικά ως αφορμή για συζητήσεις με γνώμονα την Αγία Γραφή. Το περιεχόμενό του κινείται ευέλικτα ανάμεσα στα βιβλικά κείμενα και στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δίνει στον αναγνώστη- χρήστη τη δυνατότητα όχι μόνο να αντλήσει πληροφορίες και υλικό για το κήρυγμα, το μάθημα ή μια συζήτηση, αλλά και να αναπτύξει μια διαδραστική σχέση με το βιβλίο, απαντώντας σε σχετικές με το θέμα ερωτήσεις, διατυπώνοντας δικές του απόψεις και προβληματισμούς ή κρατώντας σημειώσεις για θέματα πάνω στα οποία θα ήθελε να αναστοχαστεί.

Το βιβλίο περιλαμβάνει 52 δρόμους, καθένας από τους οποίους αντιστοιχεί σε μία Κυριακή όλου του εκκλησιαστικού έτους. Τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν ένα παιδαγωγικό και διδακτικό εργαλείο, πολύτιμο τόσο για πεπειραμένους όσο και για άπειρους θεολόγους, καθώς το καθένα από αυτά μπορεί από μόνο του να αποτελέσει σχέδιο μαθήματος.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ