“Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Χριστιανών δεν γνωρίζει τον Χριστό και τη διδασκαλία Του. Και δυστυχώς δεν έχουν καμία διάθεση να τον γνωρίσουν. Όμως αν δεν Τον γνωρίσουμε, τότε πώς θα Τον πιστέψουμε; Η μεγαλύτερη ασθένεια δεν είναι ότι έχουν άγνοια του Χριστού, αλλά έχουν και άγνοια της αρρώστιας τους. Δεν γνωρίζουν ότι είναι άρρωστοι και δεν έχουν καμία διάθεση να θεραπευθούν. Και γι αυτό πεθαίνουν πνευματικά”.

Ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, προεξάρχων του Πανηγυρικού Εσπερινού στον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, μίλησε πολύ άμεσα στο εκκλησίασμα, αναφερόμενος στο θέμα της πίστης και κατά πόσο εφαρμόζεται, από αυτούς που δηλώνουν Χριστιανοί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “η πίστη δεν είναι ένα ιδεολογικό ή θρησκευτικό σύστημα, είναι ζωή εν Χριστώ. Η πίστη, επίσης, δεν είναι αποτέλεσμα γνώσεων γιατί, σε αυτή την περίπτωση όλοι οι σοφοί, οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι θα ήταν πιστοί. Όμως εμείς βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο. Κι ενώ μελετούν και ερευνούν τη Σοφία του Θεού, αντί να οδηγούνται στην πίστη, τυφλώνονται από τον Σατανά και αγνοούν την ύπαρξη του Θεού”.

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως “η πίστη δεν είναι ανακάλυψη της ανθρώπινης λογικής, αλλά δώρο του Θεού που δίνεται σε αυτούς που προσεγγίζουν τον Χριστό με μετάνοια και καθαρή καρδιά. Που έχουν την προϋπόθεση να δεχθούν το δώρο της πίστεως, κάνοντας υπακοή στο θέλημα του Θεού, μετέχοντας στα Μυστήρια της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αυτοί αξιώνονται να δουν το άκτιστο Θείο Φως”.

Αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο είπε πως “ο Άγιος Τρύφων απέδειξε ότι η πίστη είναι κοινωνία του ανθρώπου με τον Χριστό και αγωνιζόταν για την τήρηση του θελήματος του Χριστού. Και με αυτόν τον τρόπο βίωσε ότι ο Χριστός είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός και μεγαλύτερη χαρά της ζωής μας. Γι’ αυτό και δεν δίστασε στιγμή να χάσει τη ζωή του και να κερδίσει την Αιώνια ζωή”.

Στον εσπερινό συμπροσευχήθηκε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σαμαρείας Αμβρόσιος, από το Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ενώ συμμετείχε πλήθος ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Επίσκοπος Σαλώνων ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση τον προϊστάμενο του ναού, π. Προκόπιο Βροντάκη και του ευχήθηκε καλή διακονία στο δύσκολο έργο της ενορίας αυτής.

 

 

 

Ετικέτες: