Την Κυριακή του Ζακχαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Κολωνού πλαισιωμένος από τους εφημερίους του Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Μία επίσκεψη του Χριστου, είπε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, στο σπίτι του αρχιτελώνη Ζακχαίου ήταν αρκετή, για να του ανατρέψει και αναμορφώσει όλη του τη ζωή. Ένας συγκλονισμός πραγματοποιείται στην καρδιά του από την παρουσία του Κυρίου στο σπίτι του, που τον οδηγεί σε μια ολοκληρωτική και ειλικρινή μετάνοια.

Πόσο θα χρειαζόμασταν κι εμείς μια τέτοια επίσκεψη του Κυρίου;  Όμως ο Χριστός συνεχώς μας επισκέπτεται:

1. Όταν μελετούμε ή ακούμε τον λόγο Του. Μια φράση της προς Ρωμαίους επιστολής (Ρωμ. ιγ, 12) π.χ. έγινε η αιτία να συγκλονισθεί ο ιερός Αυγουστίνος και να οδηγηθεί στην πίστη και στην αγιότητα.

2. Όταν μας βρίσκουν θλίψεις και δοκιμασίες. Είναι μια μορφή επισκέψεως του Θεού. “Ακοήν μεν ωτός ήκουόν σου το πρότερον, νυνί δε ο οφθαλμός μου εώρακέ σε” (Ιωβ ΜΒ , 5), είπε ο Ιωβ, όταν τον βρήκαν η αρρώστια και οι δοκιμασίες.

3. Όταν μετέχουμε στη λατρεία της Εκκλησίας μας και κυρίως όταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και γινόμαστε “σύσσωμοι και σύναιμοι” με τον Χριστό. Αυτή είναι η κατ’ εξοχήν επίσκεψη του Χριστού.

4. Όμως υπάρχει και μία ακόμα: όταν συναντάμε τον Χριστό στο πρόσωπο των “ελαχίστων” αδελφών Του. Στους φτωχούς, στους ανήμπορους, στους αδικημένους, στους καταδιωγμένους, στους πρόσφυγες. Εκεί μας περιμένει ο Χριστός, για να μας πει το “εμοί εποιήσατε”.

Γιατί, ας μη ξεχνάμε, ο Ζακχαίος απέδειξε έμπρακτα την μετάνοιά του αποζημιώνοντας όσους αδίκησε. Και εμείς ας αποδείξουμε την μετάνοιά μας νικώντας τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια. Ας ανοιχτούμε με αγάπη προς τους άλλους, ώστε να μη παρουσιαστούμε στον Κριτή με χέρια καθαρά, ίσως, αλλά άδεια. Χωρίς τα δώρα της αγάπης. Γιατί η χριστιανική ζωή δεν είναι απλώς αποχή απο το κακό, αλλά μετοχή στην αγιότητα, βίωση και πραγμάτωση του αγαθού, κατέληξε ο Μήτροπολίτης Κορωνείας.

Τέλος, ο προϊστάμενος του Ναου π. Κλήμης Φιλίππου, Μ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την επίσκεψή του, τη Θ. Λειτουργία και το κήρυγμά του.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: