Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 16:09

Ο Εύοσμος τιμά τους Τρεις Ιεράρχες που “νοηματοδοτούν την παιδεία και τη ζωή μας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τους “μελίρυτους ποταμούς της σοφίας” και προστάτες της τιμά πανηγυρικά η ενορία των Τριών Ιεραρχών στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. 

Το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του επιχώριου μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας των Τριών Ιεραρχών στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας καθώς και υποδοχή του λειψάνου του αγίου Λουκά, επισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού, από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο μπροστά στον πανηγυρίζοντα ναό.

Για τους εορτάζοντες αγίους, κατά τη διάρκεια του εσπερινού, μίλησε ο πατήρ Παναγιώτης Κωστούλας, ιερέας της μητρόπολης Νεαπόλεως.

Ο πατήρ Παναγιώτης, στην ομιλία του, έκανε ιστορική αναδρομή στην εορτή των Τριών Ιεραρχών, εστιάζοντας στην καθιέρωση του κοινού εορτασμού των τριών αγίων από τον 4ο αι. μ. Χ. “Η καθιέρωση αυτή φανερώνει την ευσέβεια των ανθρώπων της εποχής εκείνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, είπε ότι το 1826 η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε ως εορτή της παιδείας και των γραμμάτων “για να νοηματοδοτούν οι μεγάλοι αυτοί άγιοι την μαθησιακή διαδικασία”.

Κάνοντας λόγο για το τι συμβαίνει σήμερα, υπογράμμισε ότι “φαίνεται να περιθωριοποιούνται από την παιδεία οι Τρεις Ιεράρχες αφού τους έχουμε εξοβελίσει από τη ζωή μας”.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι “οι αποφάσεις στις μέρες μας λαμβάνονται με γνώμονα τα χρήματα και όχι τα χρήσιμα, γι’ αυτό είναι επιτακτικότερη παρά ποτέ η παρουσία των Τριών Ιεραρχών στη ζωή μας” και ευχήθηκε “να κλίνουμε τον αυχένα της ψυχής και του σώματος και να μετανοήσουμε ώστε να σηκωθούμε πνευματικά κατά το παράδειγμα των αγίων Τριών Ιεραρχών”.

Πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας απηύθυνε λίγα λόγια στους παριστάμενους πιστούς, τονίζοντας ότι “στη χαρά της πανηγύρεως των Τριών Ιεραρχών ένας άγιος της εποχής μας επισκέπτεται την ενορία σας και, ως θεραπευτής που ήταν, να καταλαγιάσει τις ψυχές μας”.

Ευχαρίστησε, ακόμη, όσους κοπίασαν για την ετοιμασία της πανηγύρεως και συμμετείχαν σε αυτή. Ιδιαίτερα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους νέους “που αγαπούν και αντιστέκονται”.

Το λείψανο του αγίου Λουκά του ιατρού θα παραμείνει προς προσκύνηση στον ναό μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ