Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 10:45

Σύρου Δωρόθεος: “Χωρίς την Θ. Λειτουργία δεν υπάρχει Εκκλησία, ούτε προσδοκία Αναστάσεως”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Από το ιερό μετόχιο της Οσίας Ξένης στα Κάτω Πατήσια, ο Μητροπολίτης Σύρου, ιερουργών του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, έδωσε το στίγμα της πορείας στη ζωή του χριστιανού. “Τίποτα στη ζωή μας δεν συμβαίνει απροϋπόθετα. Η μεγαλύτερη προϋπόθεση είναι η πίστη μας και η εμπιστοσύνη της ζωής μας στα χέρια του Θεού”.

Στο εορτάζον παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως Σύρου ανέφερε χαρακτηριστικά “σήμερα δεν συναχθήκαμε απλά για να τιμήσουμε την μνήμη της Οσίας Ξένης, αλλά για να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία. Χωρίς την Θεία Λειτουργία, δεν υπάρχει Εκκλησία, ούτε προσδοκία Αναστάσεως”.

Αναφερόμενος στην Οσία είπε πως “Η Οσία Ξένη αρνήθηκε τους εύπορους και επιφανείς γονείς της και ονομάστηκε Ξένη. Γιατί ήθελε να είναι ξένη και άγνωστη για τον κόσμο, αλλά να είναι γνώριμη και νύμφη του Χριστού”.

Επίσης, εκτενή αναφορά στην ανθρώπινη ελευθερία έκανε, με βάση την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του τυφλού από τον Ιησού Χριστό. “O Κύριός μας μόνο θαύματα τελούσε και αγάπη έδειχνε προς τον άνθρωπο. Δεν επεμβαίνει στη ζωή του ανθρώπου, αυθωρεί και αυτόματα, χωρίς την θέλησή του. Ο Χριστός ρώτησε πρώτα τον τυφλό του Ευαγγελίου “τί ήθελε”. Ο Χριστός μας δεν καταργεί την ελευθερία μας. Άλλωστε χάριν αυτής της ελευθερίας φύγαμε από κοντά Του. Χάριν αυτού του μεγάλου δώρου που Εκείνος μας προσέφερε, γίναμε επιλήσμονες της πατρικής αγάπης Του. Και καταδιωγμένοι φύγαμε από τον Παράδεισο και ζούμε σε αυτό τον κόσμο με κόπους, δυστυχίες και με χειρότερο όλων τον θάνατο, που βρίσκεται συνεχώς δίπλα μας και τόσο μας τρομάζει”.

Έκλεισε λέγοντας ότι “η τιμωρία μας για την κακή χρήση της ελευθερίας μας, καταργείται με την ενανθρώπιση του Κυρίου μας και μας χαρίζεται ξανά η ελευθερία. Η μεγαλύτερη σκλαβιά είναι ο εγωισμός μας και το σκοτεινό κελί του εαυτού μας. Εκεί που εγκλωβίζουμε την ζωή μας και δεν την αφήνουμε να δει πέρα από εμάς και την καθιστούμε κοντόφθαλμη. Ο Θεός δεν επεμβαίνει στην ελευθερία μας, παρά μόνο αν του ζητήσουμε να είναι συνοδοιπόρος στη ζωή μας”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ