Με λαμπρότητα τελέστηκε απόψε ο εσπερινός επί τη εορτή των Αγίων Αθανασίου & Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πολύδροσο Χαλανδρίου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, που φέρει το όνομα του Αγίου Κυρίλλου, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων των πέριξ ενοριών.

Ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μεγάλου Αθανασίου λέγοντας πως “ο Άγιος Αθανάσιος μίλησε στην Α΄Οικουμενική Σύνοδο διότι είχε εμπειρία ουρανού. Με την δική του εμπειρία και παιδεία εξέφρασε την αποκεκαλυμένη αλήθεια του Χριστού. Αυτό που φανέρωσε ο Θεός στον κόσμο, την σάρκωση του Λόγου του Θεού”.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι “για τον Άγιο Αθανάσιο η Εκκλησία ήταν ο Χριστός και ο Χριστός ήταν η Εκκλησία. Ομολόγησε τον Χριστό σε όλη του ζωή και αυτός ο αγώνας δεν θα μπορούσε να δωθεί αν ο ίδιος ο Άγιος δεν ήταν δοχείο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Και η στάση του απέναντι στους αιρετικούς ήταν μια στάση αγάπης”.

Ο κ. Κύριλλος έκλεισε λέγοντας πως “η μεγαλύτερη συνάντηση στη ζωή μας θα πρέπει να είναι η συνάντηση με τον Ιησού Χριστό. Μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας, την προσευχή μας και την συμπεριφορά απέναντι στον συνάνθρωπο. Αν μέσα δεν κατοικήσει το πνεύμα του Θεού, δεν θα είμαστε άνθρωποι καταλλαγής και ειρήνης. Σήμερα που η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Αθανάσιο, τον τιμά γιατί τον προβάλλει ως πρότυπο για να μας δείξει ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας είναι να εμπιστευθούμε και να ακολουθήσουμε τον Ιησού Χριστό. Με σχέση εμπιστοσύνη προς τον Θεό. Ο Άγιος Αθανάσιος παρ’ ότι έζησε πολλά χρόνια στην εξορία, η παρουσία του Θεού τον γέμιζε με εμπιστοσύνη και τον ομολογούσε με λόγια και με έργα. Η χαρά του ήταν πεπληρωμένη από αυτή την ζωή”.

Τέλος, ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου αναφέρθηκε στο πολυσχιδές και πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται στην ενορία του Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου, μια ενορία που, όπως είπε, “είναι ένας πνευματικός φάρος και μια όαση, στην ζούγκλα της κοινωνίας.” Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία να συμμετάσχει στον Εσπερινό, τους εφημερίους για την τιμητική πρόσκληση και δέχθηκε τις ευχές κλήρου και λαού για την ονομαστική του εορτή.

Στον Εσπερινό έψαλλε η καλλίφωνη χορωδία του Πρωτοψάλτη κ. Δαμιανού Παλιάκη, ενώ τον αριστερό χορό διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Διονύσιος Ηλιόπουλος.

Ετικέτες: