Με κατάνυξη και εκκλησιαστική σεμνότητα τελέσθηκε σήμερα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων και Δικαίων Συμεών και Άννης, Ταλλίνης, η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, καθώς και κληρικοί από την ευρύτερη περιοχή της Ταλλίνης, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσυγκελλεύων και προιστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Ματθίας Πάλλη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος ανέγνωσε τις ευχές και καθαγίασε με Άγιο Μύρο την καινούργια εικόνα των Αγίων Νεομαρτύρων της Εσθονίας, ενώ ο Θεοφιλέστατος κ. Μακάριος καθαγίασε τις νέες εικόνες των Αγίων Στεφάνου, Λαυρεντίου και Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας.

Να σημειωθεί ότι την καινούργια εικόνα των Αγίων Νεομαρτύρων της Εσθονικής Εκκλησίας φιλοτέχνησαν οι αδελφές της Σκήτης του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου από το Σάαρεμα Εσθονίας, οι οποίες σήμερα παρευρέθησαν στον καθαγιασμό και προσέφεραν την Ιερά Εικόνα στον Καθεδρικό Ναό, ενώ το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο φιλοτεχνήθηκε από την οικογένεια ξυλογλυπτών αδελφών Οικονομίδη από τη Θεσσαλονίκη και είναι δωρεά του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».

Οι Άγιοι Νεομάρτυρες της Εσθονίας μαρτύρησαν το 1941 υπέρ Χριστού και Εκκλησίας. Η αγιοποίησή τους έγινε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η μνήμη τους εορτάζεται την 14η Ιουνίου. Ο Εσθονικός λαός τιμά και σέβεται τους Άγιους Νεομάρτυρες, ητάν δε αρκετά συγκινητικό το ότι κατά τον καθαγιασμό της Εικόνας παρερεύθηκαν συγγενείς των Αγίων Νεομαρτύρων, οι οποίοι με συγκίνηση παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και με ευλάβεια προσκύνησαν την Ιερά Εικόνα των Εσθονών Αγίων.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: