Ο εσπερινός του Αγίου Αντωνίου στα Άνω Πατήσια

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων. Χοροστάτησε στον εσπερινό ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός τον οποίο πλαισίωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης,  κληρικοί της Αρχιεπισκοπής και πιστοί της περιοχής. Τον κ. Δαμασκηνό υποδέχθηκε ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Καλογήρου, ενώ συμπροσευχήθηκε ο πρώην Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής π. Θωμάς Συνοδινός.

Οι πιστοί των γύρω περιοχών κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό, ενώ συμμετείχαν με κατάνυξη στην ακολουθία. Την διακονία του λόγου επωμίσθηκε ο Πρωτοσύγκελλος π. Συμεών, ο οποίος μίλησε γλαφυρά για την προσωπική επανάσταση που πρέπει να κάνει ο καθένας και να ξεπεράσει τον εαυτό του και το «εγώ» του μέσω της ταπείνωσης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Τα κοσμικά σχήματα προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο με τη βία της εξουσίας, των νόμων, των ανθρωπίνων συμβάσεων και την ανελευθερία των ιδεολογίων. Ο Μέγας Αντώνιος άλλαξε τον κόσμο με την προσωπική του αλλαγή, την μετάνοια, τον προσωπικό του αγώνα, την άσκηση. Όχι με την εξουσία της βίας και των νόμων, αλλά με το χάρισμα της αγάπης και τη διακονία της αυτοθυσίας.»

Υπογράμμισε επίσης πως «όλες οι ιδεολογίες και εξουσίες που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα πίσω από αυτό θα εκφράζουν έναν θεσμοποιημένο εγωισμό και φιλαυτία. Υπάρχουν πολλές όμορφες λέξεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκφράσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πως όμως; Αν δεν αποφασίσω να θυσιάσω το δικό μου «εγώ» για την αγάπη του άλλου, να βάλω στην άκρη τον εαυτό μου για να ζήσεις ο άλλος; Ο Μέγας Αντώνιος ήταν ένας διδάσκαλος αυτής της σχέσης. Ένας πραγματικός επαναστάτης. Επανάσταση δεν σημαίνει να επιβληθώ με την βία και τον εγωισμό. Επανάσταση σημαίνει να αλλάξω τον εαυτό μου, με την ταπείνωση, την αγάπη και τον σεβασμό προς τον αδελφό μας.»

Έκλεισε το λόγο του με έναν έπαινο προς όλους τους ενορίτες «για την συγκέντρωση φαρμάκων για τους εμπερίστατους αδελφούς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προϊσταμένου π. Ειρηναίου,  κάνοντας πράξη την αγάπη και την έξοδο από το εαυτό μας, που καλεί απόψε ο Άγιος Αντώνιος. «

Tagged: