Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:33

Αρ. Μπαλτάς: “Δεν έχω υπογράψει καμία απόφαση περί σταυρού στη Ροτόντα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Συνέχεια στο σήριαλ περί θρησκευτικότητας του μνημείου της Ροτόντας έδωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται από χθες και συναντάται με φορείς της πόλης.

Ο κ. Μπαλτάς αναφερόμενος στο θέμα της τοποθέτησης σταυρού στη στέγη της Ροτόντας είπε πως «δεν έχω υπογράψει καμία απόφαση περί σταυρού. Η απόφαση για τη χρήση του μνημείου μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς είναι απόφαση του ’99. Προφανώς από εδώ και πέρα το μνημείο που έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά πολυπολιτισμικά, από εκθέσεις έως διαλέξεις και φωτογραφικές εκθέσεις».

Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την απόδοση του μνημείου στο κοινό, χωρίς τις σκαλωσιές, αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την προσθήκη σύγχρονου εκκλησιαστικού εξοπλισμού στο χώρο. Στην επίσκεψή του ξεναγήθηκε στη Ροτόντα από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και τον προϊστάμενο της εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτη Χονδρογιάννη.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπαλτάς μετά την ξενάγησή του στους δημοσιογράφους, «Η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο της Ελλάδας με βαθιά Ιστορία, κάτι πολύ μεγαλύτερο από συμπρωτεύουσα. Το μνημείο της Ροτὀντας τα συνοψίζει όλα αυτά. Η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική, συνθέτει αντί να διαιρεί τις αρχές της πόλης και της χώρας. Το μνημείο αυτό είναι πολυθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό. Ιστορικά και μορφολογικά υπάρχει μια απόφαση που δεν είναι λάθος, να δίνεται 12 φορές το χρόνο για θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά όλες τις υπόλοιπες μέρες είναι ανοιχτό για όλες τις εκδηλώσεις που θα κάνουν οι φορείς της πόλης με δικές τους πρωτοβουλίες και δυνάμεις. Πιστεύω ότι η Ροτόντα μαζί με τη γύρω περιοχή θα αναδειχτεί σε ένα νέο ιστορικό κέντρο της πόλης, συνθέτοντας την τεράστια κληρονομιά με το σύνολο των πολιτισμών».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ