Γιορτάστηκε για άλλη μια φορά στη Μυτιλήνη, η μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου, προστάτιδος της συζυγίας, στον μοναδικό ανά την Ορθοδοξία Ναό της.

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου το απόγευμα, εψάλλει ο Μέγας Εσπερινός. Σ’ αυτόν έλαβαν μέρος πολλοί κληρικοί και πιστοί. Τους ύμνους απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Μητροπόλεως Μυτιλήνης, υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμ. π. Ευστρατίου Γιουσμά. Για την Αγία Θωμαΐδα και για την τιμή των Αγίων μας, στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Αιδεσιμ. π. Ευστράτιος Κομνηνός.

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας, λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος το δε θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. π. Ιάκωβος Καραμούζης. Ο Άγιος Πρωτοσύγκελος αναφέρθηκε στη σημασία της Θείας Επιφανείας του Κυρίου, τονίζοντας πως η Ενσάρκωση του Υιού και Λόγου, μας έδωσε τη δυνατότητα της αγιότητος, την οποία με την εν Χριστώ ζωή της και την υπομονή της στα δεινά του συζυγικού της βίου, κατέκτησε η Αγία Θωμαΐς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Εσπερινή Εκδήλωση της Ορθόδοξης Κοινότητας. Περιλάμβανε Παράκληση στην Αγία Θωμαΐδα «υπέρ των κλυδωνιζομένων συζυγιών», Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου «Ορθόδοξη Κοινότητα: Η Οσία Θωμαΐς» και ομιλία της κ. Σπύρου Στέλλας, Κλινικής Ψυχολόγου, με θέμα: «Συνεργασία Εκκλησίας και Ψυχολογίας στην κρίση του ατόμου και της οικογένειας».

Η ομιλήτρια με παραστατικότητα, άνεση και χρήση ευαγγελικών χωρίων αφού τόνισε την ανάγκη συνεργασίας κληρικών και ψυχολόγων για το καλό του προβληματισμένου συνανθρώπου μας, απευθυνόμενη στο πυκνό ακροατήριό της, μεταξύ άλλων είπε: «Δεν υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων, υπάρχει μη αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου», «η λύση για να φτιάξουμε έναν ιδανικό γάμο είναι μέσα μας», «ένας επιτυχημένος γάμος, είναι ένας συνεχής αγώνας κατανόησης της αδυναμίας του άλλου».

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: