Με λαμπρότητα τιμήθηκε απόψε η Δεσποτική Εορτή της κατά Σάρκα Περιτομής του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, καθώς και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του επί των οδών Μπουμπουλίνας & Μετσόβου στα Εξάρχεια.

Παρά το δριμύ ψύχος και το χιόνι, πλήθος κόσμου και ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην σοφία του Μεγάλου Βασιλείου και την επίδραση που είχαν σε αυτόν οι Αρχαίοι Έλληνες, καθώς γνώρισε μέσω αυτών τη σοφία τους. “Η μεγάλη αυτή προσωπικότητα ήταν λαμπρός επιστήμονας, μύστης της Θεολογίας και μεγάλος φιλόσοφος. Ο Μέγας αυτός άνδρας δίδαξε τους νέους να μελετούν τα αρχαία φιλοσοφικά συγγράμματα και να παίρνουν από αυτά και να αποθησαυρίζουν την σοφία των Αρχαίων Ελλήνων. Ο Μέγας Βασίλειος διακρίθηκε για το μεγάλο συγγραφικό του έργο το όποιο έχει διασωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό αλλά και την δεινότητά του στο κήρυγμα για την Τριαδική Θεότητα. Δεν στάθηκε όμως μόνο στην κοσμική σοφία. Δεν ήταν άνθρωπος θεωρητικός και εγκεφαλικός. Κατάφερε να περάσει μέσα από την ανθρώπινη σοφία, να κάνει την υπέρβαση του λόγου του και να κατακτήσει μια πολύ μεγάλη πίστη. Το να τον χαρακτηρίσουμε ως διανοούμενο είναι πολύ λίγο. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν μυσταγωγός και μας αποκαλύπτει το θέλημα του Θεού και την Αλήθεια του Ευαγγελίου.»

Ο κ.Θεοδώρητος έκλεισε λέγοντας πως “στην εποχή μας έχει διαχωριστεί η μόρφωση και η παιδεία από την πνευματική ζωή. Σήμερα οι άνθρωποι αποκτούν μόνο γνώσεις χωρίς να υπάρχει εσωτερική καλλιέργεια και ευγένεια ψυχής. Μας δείχνουν σπουδαίους τίτλους από μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά απουσιάζει το ήθος και η σοφία. Έχουμε αποκτήσει υπερτροφικό εγκέφαλο χωρίς καρδιά και ψυχή. Η Εκκλησία μας, προβάλει αυτές τις άγιες μορφές ως πρότυπα ήθους, μόρφωσης, αγωγής και αγιότητας. Ας ευχηθούμε να αποκτήσουμε την σοφία και την παιδεία του Μεγάλου αυτού ανδρός της Εκκλησίας μας.”

Ο περικαλλής αυτός Ναός του Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου, χρονολογείται από το 1933 και οι αγιογραφίες αποτελούν έργο του Κωνσταντίνου Αρτέμη εξ Αμοργού. Με την τοποθέτηση του νέου ιερατικώς προίσταμένου, Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου Δημόπουλου, ο ναός φυλάσσει τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Βασιλείου σε ειδική ξυλόγλυπτη λειψανοθήκη.

 

Ετικέτες: