Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:16

“Παπαδιαμαντικά” τα Χριστούγεννα στην Πισπιλούντα της Χίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Η δική μας φάτνη, στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός, ήταν φέτος στην Πισπιλούντα. Εδώ, μακριά από τα φώτα των προβολέων, μπορεί να νιώσει κανείς καλύτερα το μήνυμα της ενανθρώπησης του Θεού». Με αυτά τα λόγια επισφράγισε τη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου Πισπιλούντας ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.

Σ ένα μικρό χωριό της ξεχασμένης ΒΔ Χίου με κατοίκους που τη χειμερινή περίοδο μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και το οποίο «δεν έχει ψάλτη ουδέ παπά» το εκκλησίασμα έζησε Παπαδιαμαντικές σκηνές με το Σεβ. Μητροπολίτη να τελεί τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία χωρίς ιερέα και με τη βοήθεια μόνο του διακόνου του και δύο ιεροψαλτών από την πόλη της Χίου.

Το 1955 οι Πισπιλουντιανοί είδαν, με πόνο στην καρδιά, την εκκλησία τους να κατεδαφίζεται, μετά τις ανεπανόρθωτες ζημιές που υπέστη από το σεισμό του 1949. Το 2015, μετά από 60 χρόνια δηλαδή, είχαν την τύχη να ζήσουν στον καινούργιο τους Ναό τη μοναδική στην ιστορία του χωριού τους Αρχιερατική Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία.

Μετά την απόλυση και αφού ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στο εκκλησίασμα και όλο το ποίμνιό του της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών τις εόρτιες χριστουγεννιάτικες ευχές του διένειμε στους μαθητές των Σχολείων της Βολισσού τα καθιερωμένα χρηματικά βοηθήματα που διαθέτει 3 φορές το χρόνο (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εορτή Αγίας Μαρκέλλας) το Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλας Βολισσού, του οποίου είναι Πρόεδρος. Χαρακτηρίζοντας τους μαθητές ως «το μέλλον της Αμανής» σημείωσε ότι τα χρηματικά βοηθήματα χορηγούνται σε όλους, χωρίς να γίνεται διάκριση αν κάποιος είναι «πλούσιος ή φτωχός, καλός μαθητής ή λιγότερο καλός, Χριστιανός ή μη, Ελληνόπουλο ή όχι».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ