Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 13:21

Η εορτή του Αγ. Στεφάνου και τα ονομαστήρια του Πρωτοσυγκέλου της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον ιστορικό καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας ιερούργησε σήμερα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, τελώντας το μυστήριο της θείας ευχαριστίας προς τιμήν της εορτής του αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.

Στην εορταστική ατμόσφαιρα της σημερινής θείας λειτουργίας, εκτός από το πανηγυρικό κλίμα των Χριστουγέννων, συνέβαλλε και το γεγονός ότι ο προϊστάμενος του ναού και πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος άγει σήμερα τα ονομαστήριά του.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, στην ομιλία του, ανέλυσε τη σημερινή ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην αναχώρηση της Παναγίας και του Ιωσήφ με το Θείο Βρέφος για την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας την παραδοξότητα του να θεωρηθεί απειλή από τον Ηρώδη ένα βρέφος. “Η γέννηση του Χριστού σγκλόνισε την εξουσία της εποχής που τον περίμενε ως κυρίαρχο του κόσμου ενώ ο Χριστός έγινε κυρίαρχος της αγάπης”, είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για όσα περνά η Εκκλησία, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι “από τη στιγμή της ελεύσεως του θείου βρέφους ξεκινά ο διωγμός της Εκκλησίας”.

Ο κ. Άνθιμος δεν παρέλειψε να μιλήσει για το φλέγον θέμα της εκκλησιαστικής και όχι μόνο επικαιρότητας, το σύμφωνο συμβίωσης “που προσβάλλει τον θεσμό του γάμου και της οικογένειας”, όπως υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι “η απάντησή μας είναι ο Χριστός, ο λόγος του Ευαγγελίου και η προσευχή”.

Στο τέλος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προέτρεψε τους πιστούς “να κρατήσουμε μέσα στα σπλάχνα μας, μέσα στην καρδιά μας την αγάπη μας και την πίστη μας για τον Χριστό και για την Ελλάδα”.

Λίγο πριν την απόλυση, ο κ. Άνθιμος ευχήθηκε στον εορτάζοντα στενό συνεργάτη του πατέρα Στέφανο έτη πολλά για την ονομαστική του εορτή και ζωή ευλογημένη και στεφανωμένη. Επίσης, ο ποιμενάρχης της Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε τις ευχές του προς τον εορτάζοντα πρωτοσύγκελο, ευχόμενός του “επάξια προαγωγή, να γίνει επίσκοπος όταν έλθει η ώρα”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ