Κοσμοσυρροή και χαρούμενες παρουσίες κυρίως νέων ανθρώπων παρατηρήθηκαν κατά το κρύο βράδυ της Κυριακής προ των Χριστουγέννων, 20ής Δεκεμβρίου 2015, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, για την 5η εκδήλωση του ε΄ κύκλου δραστηριοτήτων του Μορφωτικού Κέντρου Μπανάτου “Αληθώς” -πολιτισμικής έκφρασης της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου- με γενικό τίτλο “Σήμερον ο Άναρχος άρχεται”.
Αυτή τη φορά η δράση αφορούσε στη σχέση Χριστουγέννων και Παιδιών, των κάθε λογής εμπερίστατων παιδιών, εστιάζοντας στα δύσμοιρα Προσφυγόπουλα, που χάνουν τόσο άδικα και τόσο νωρίς τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Προς τούτο, στο πάνω διάζωμα του τέμπλου της Παναγούλας λειτουργούσε ένα σεμνό installation, με κινούμενες φλόγες κεριών, ως μυστική και αθόρυβη μνημοσύνη των χαμένων παιδικών ψυχών.
Ανάμεσα στους πολυπληθείς ακροατές της εν λόγω βραδιάς “Αληθώς”, οι οποίοι -σημειωτέον- κατέκλυσαν μέχρι και το υπερώο του Ναού, ήταν πάμπολλοι άνθρωποι της ζακυνθινής διανόησης, της μουσικής, της εκπαίδευσης κ. ά. Επικεφαλής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, συνοδευόμενος από Ηγουμένους ιερών Μονών, τους δύο Ιεροκήρυκες του τόπου και ευάριθμους Ιερείς του νησιού. Παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος.
Σύμφωνα με τα προγραμματισθέντα, στο πρώτο μέρος της βραδιάς, ο κ. Διονύσιος Ζαφειρόπουλος, Θεολόγος – εκπαιδευτικός, παρουσίασε το επίκαιρο και καυτό θέμα: «Χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά όπου γης», κατασυγκινώντας το κοινό, το οποίο καταχειροκρότησε τον έγκριτο ομιλητή. Μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε εμφατικά τα ακόλουθα:
«Η ανθρωπότητα θα κληθεί να εορτάσει τη γέννα του Χριστού σ’ έναν κόσμο με παιδιά που αναγκάζονται να διαπλεύσουν τη θάλασσα με φουσκωτές βάρκες χάνοντας τη ζωή τους, τα παιδιά της προσφυγιάς που έφυγαν βίαια από την πατρίδα τους ή αυτά που δεν βρήκαν την αγάπη στο πατρικό τους σπίτι, που είναι άστεγα ή στέλνονται να ζητιανεύουν στους δρόμους, που έμειναν ορφανά και έχασαν το χαμόγελό τους, που έπεσαν θύματα σαρκοβόρων ανθρώπων είτε στο περιβάλλον τους είτε στο διαδικτυακό τόπο, παιδιά που παρασύρθηκαν από εμπόρους λευκού θανάτου ή που ζουν σε κοινωνίες πολέμου, τρομοκρατίας, ρατσισμού, αδικίας, παιδιά που υποφέρουν από κάθε είδους προβλήματα, απροστάτευτα ή εγκαταλειμμένα, που έχασαν ή δεν βρήκαν το γέλιο. Ο Χριστός μιλάει και πάλι στους ενήλικες “αφήστε τα παιδιά να έλθουν σ’ εμένα” και όπως ο Ιωσήφ κλήθηκε από το Θεό να γίνει πατέρας του Χριστού, χωρίς να είναι γεννήτοράς του έτσι και οι εορτάζοντες τη γέννα του Χριστού υιοθετούν τα παιδιά του κόσμου επαναλαμβάνοντας τα λόγια του τραγουδιού “υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα”.
Υπάρχει ελπίδα, όταν τα παιδιά ομολογούν ότι Χριστούγεννα είναι ο ερχομός του Χριστού στον κόσμο από τη γλυκιά μας Παναγία, για να φέρει την ειρήνη και την αγάπη. Χριστούγεννα είναι οι τρείς μάγοι που πρόσφεραν δώρα στον Χριστό και εμείς μπορούμε να χαρίσουμε κάποια από τα παιχνίδια μας ή τα ρούχα μας σε κάποια φτωχά παιδιά. Χριστούγεννα είναι η χαρά των αγγέλων που τραγουδούσαν “Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη” και καλούσαν όλους εμάς να ζήσουμε αγαπημένα, χωρίς να μαλώνουμε μεταξύ μας. Χριστούγεννα είναι το ζεστό κρεβάτι που έφτιαξε ο Ιωσήφ με άχυρα για να γεννήσει η παναγία και εμείς να πάμε ένα ζεστό πιάτο φαγητό στο γείτονα που στερείται ή να του προσφέρουμε μια ζεστή συντροφιά, γιατί ζει μόνος του. Χριστούγεννα είναι τα ζωάκια του στάβλου που με τα χνώτα τους ζέσταναν τον νεογέννητο και εμείς να σεβαστούμε εκτός από τον άνθρωπο όλα τα δημιουργήματα του Θεού. Χριστούγεννα είναι οι βοσκοί που εκείνη την άγια νύκτα πήγαν να προσκυνήσουν το θείο βρέφος και εμείς να πάμε στην εκκλησία να συναντήσουμε και να κοινωνήσουμε το μικρό Χριστό, που είναι Θεός. Χριστούγεννα είναι να θέλεις να είσαι σαν το φωτεινό αστέρι της Βηθλεέμ προσφέροντας αγάπη και ειρήνη σ’ όλον τον κόσμο».
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Νεανική Χορωδία και Μαντολινάτα Ζακύνθου, με συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση του Μουσικού κ. Αντώνη Κλάδη, απέδωσαν αξιοπρόσεκτες μελοποιήσεις του ίδιου πάνω σε ποιητικά κείμενα Ελλήνων Ποιητών, σε πρώτη μάλιστα εκτέλεση, που αφορούν στα παιδιά και μάλιστα της προσφυγιάς, όπως και γνωστά χριστουγεννιάτικα άσματα. Την ευθύνη της Μαντολινάτας είχε ο Χαράλαμπος Πλατυπόδης, στο πιάνο ήταν ο Νίκος Ιατράς, ενώ στο βιολοντσέλο ο Vaghinak Galoyan. Συμμετείχε, εξάλλου, το Μουσικό Σχήμα Πνευστών “Magnifique”. Το πρόγραμμα προλόγισε η υπεύθυνη της Χορωδίας-Μαντολινάτας κ. Δήμητρα Σταμίρη. Όλοι χειροκροτήθηκαν θερμότατα.
Πριν το τέλος, τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος του “Αληθώς”, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαριστώντας τους φίλους του Μορφωτικού Κέντρου για τη στήριξη της όλης προσπάθειας (ιδιαίτερα της συγκεκριμένης δράσης, που αφορούσε στα Χριστούγεννα των Παιδιών) και κάλεσε τόσο τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, όσο και τον Σεβ. Μητροπολίτη να απευθύνουν την δική τους “καληνύχτα”. Ο μεν κ. Νιοτόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια συλλογής ρούχων και άλλων χρειωδών, που προωθούνται οσονούπω προς τους Πρόσφυγες για να ανακουφισθούν -το κατά δύναμιν- εκ μέρους του ζακυνθινού λαού, ο δε Σεβ. κ. Διονύσιος συνεχάρη το “Αληθώς” και κυρίως τα παιδιά της Χορωδίας-Μαντολινάτας, διένειμε μάλιστα σε όλους στους συμμετέχοντες από ένα συλλεκτικό τετράδιο, που εξέδωσε η Μητρόπολη Ζακύνθου.