Με την ενεργή συμμετοχή των πιστών της περιοχής, η ενορία του αγίου Ελευθερίου Ξάνθης τίμησε όπως αρμόζει τον προστάτη της αλλά και την μητέρα του αγία Ανθία που εορτάζει την ίδια μέρα.

Στον περικαλλή ναό του αγίου Ελευθερίου στο κέντρο της Ξάνθης, τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος.

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο ποιμενάρχης της Ξάνθης και συμμετείχαν πολλοί ιερείς της τοπικής Εκκλησίας αλλά και των κοντινών μητροπόλεων.

Στην ομιλία του κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία, ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, με αφορμή το όνομα του τιμώμενου αγίου, έκανε λόγο για την ελευθερία, “το παρεξηγημένο δώρο του Θεού στον άνθρωπο”, όπως τη χαρακτήρισε.

“Νομίζουμε ότι ελευθερία σημαίνει να κάνω ό,τι θέλω. Αυτό δεν είναι ελευθερία. Είναι ασυδοσία, είναι ζούγκλα”, εξήγησε ο κ. Παντελεήμων.

Ακόμη, υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας, την οποία σέβεται ο ίδιος ο Δημιουργός μας. “Ο Θεός μας αφήνει ελεύθερους για να έχουμε και την ευθύνη των επιλογών μας”, υπογράμμισε ο μητροπολίτης Ξάνθης και πρόσθεσε ότι “ο Θεός θέλει να τον πιστεύουμε όχι από ανάγκη ή συμφέρον, αλλά ελεύθερα, αβίαστα”.

Παρότι στη χώρα μας “κυκλοφορούμε ελεύθεροι, μιλούμε ελεύθερα”, ο ποιμενάρχης της Ξάνθης αναρωτήθηκε “πόσο ελεύθεροι είμαστε εσωτερικά από πάθη κι αδυναμίες”.

Κάνοντας λόγο για τη ζωή και το παράδειγμα του αγίου Ελευθερίου, ο κ. Παντελεήμων επεσήμανε ότι “η ιστορία της Εκκλησίας έχει γραφτεί με μελάνι αλλά κυρίως με αίμα, το αίμα των αγίων. Ο άγιος Ελευθέριος επισφράγισε τη διδασκαλία του με το αίμα του, υπερασπιζόμενος την πίστη του”.

Συμπλήρωσε δε ότι “οι Άγιοι θέλουν από εμάς να μπούμε στον δρόμο του Χριστού, για να βρούμε τη χαρά και την πραγματική ελευθερία στη ζωή μας, τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική”.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο μητροπολίτης Ξάνθης ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του ναού αρχιμανδρίτη Άνθιμο Κωσταράκη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την άρτια οργάνωση της πανήγυρης καθώς και τους ενορίτες για την ενεργό παρουσία τους στη ζωή της ενορίας.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: