Το Σάββατο 12η Δεκεμβρίου 2015, ανήμερα της εορτής του εν Αγίοις Πατρός ημών Σπυρίδωνος, Αρχιεπισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, πραγματοποιήθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αρκαδίου το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο του αοιδίμου Ηγουμένου της, Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Ανθίμου Καλπάκη.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Τον Σεβ. κ. Ανδρέα συνόδευε ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Θεόδωρος.

Παρέστησαν Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Κρήτης, Ηγούμενοι και Αδελφότητες Ιερών Μονών, καθώς και εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ακολουθία του Ιερού Μνημοσύνου, κατά την οποία ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος, προσφωνώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, τον ευχαρίστησε για την φιλάδελφη παρουσία του και την συλλειτουργία τους επισημαίνοντας ότι και ο αοίδιμος Ηγούμενος Άνθιμος έτρεφε προς το πρόσωπό του ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και τιμής. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν από την εις Κύριον εκδημία του, την 4η Ιουλίου 2014, ο μακαριστός Γέροντας είχε εκφράσει την επιθυμία να συνοδεύσει τον Επίσκοπό μας στο Αρκαλοχώρι για τα ονομαστήρια του Σεβ. κ. Ανδρέα, όπως και έγινε.

Ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε με λόγους συγκίνησης και νοσταλγίας στο πολυφίλητο πρόσωπο του αοιδίμου Ηγουμένου Ανθίμου, ο οποίος επί επτά ολόκληρες δεκαετίες είχε ταυτίσει την ζωή του με το Αρκάδι, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε Άνθιμος και Αρκάδι να έχουν καταστεί λέξεις και έννοιες αλληλένδετες και αδιάσπαστες.

Ευχαρίστησε ακόμη όλους όσοι προσήλθαν στο ετήσιο Μνημόσυνό του για να τιμήσουν την μνήμη του και να προσευχηθούν για την μακαρία ψυχή του και τους προσέφερε φυλλάδιο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα και περιέχει τον Επικήδειο Λόγο του κατά την εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Ηγουμένου και φωτογραφικό υλικό από την ζωή και την μοναστηριακή διακονία του Γέροντα.

Μετά την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο παρατέθηκε επιμνημόσυνο γεύμα σε όλους τους προσκυνητές.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: