Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 10:27

Ξέσπασμα Μητροπολίτη Θερμοπυλών για την εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε κλίμα……εορταστικό και τόνους χριστουγεννιάτικους, ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, εξαπέλυσε βέλη προς όλους όσους υποβιβάζουν το γεγονός των Χριστουγέννων από μια θρησκευτική εορτή, σε μια καταναλωτική φιέστα.

“Είναι καιρός να διδάξουμε σοβαρά τα παιδιά μας, τι είναι Χριστούγεννα. Κάποιοι λαοί της Ευρώπης που θέλουν να μας διοικήσουν. θα γιορτάσουν λέει, την γιορτή του Φωτός, επειδή φοβούνται τους τζιχαντιστές. Όχι. Εμείς θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Μιλήστε στα παιδιά σας για τη Γέννηση του Χριστού και την σωτηρία του κόσμου. Στο σχολείο ίσως να μην το ακούσουν. Γιατί και εδώ φοβούνται, μήπως θιγεί κάποιο μουσουλμανάκι.”

Αφορμή για το ξέσπασμα του κ. Ιωάννη, στάθηκε το κήρυγμα του Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου ο οποίος, αφού αναφέρθηκε εύστοχα στις αρετές του Αγίου Νικολάου, όπως αναφέρονται στο Απολυτίκιο , την πίστη, την πραότητα και την εγκράτεια, έκανε λόγο και στην επιρροή που επέφερε το πρόσωπο του Αγίου Νικολάου στη Δύση, με συνέπεια να ταυτιστεί το όνομά του με τον Άγιο Βασίλη (Santa Claus παραφθορά του Santa Nicklaus) και να πάρει εμπορικές διαστάσεις.

O Μητροπολίτης Θερμοπυλών δεν άφησε ασχολίαστη αυτή την αναφορά λέγοντας πως “το όνομα του Αγίου Νικολάου το πήρε το εμπόριο και η διαφήμιση, τον έντυσε με αυτά τα γελοία ρούχα που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σεμνό και Άγιο της Εκκλησίας μας. Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην υπόλοιπη Ευρώπη εορτάζεται με επίσημο γεύμα και ανταλλαγή δώρων. Εκείνοι που πιστεύουν, τιμούν τον Άγιο Νικόλαο. Οι υπόλοιποι τον εμπορεύονται με έναν ανοίκειο τρόπο και αυτή η γελοία ενδυμασία έχει έλθει και στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια με το όνομα του Santa Claus.”

Ο κ. Ιωάννης συνέχισε λέγοντας ότι “Και ο Άγιος Νικόλαος και ο Μέγας Βασίλειος είναι Άγιοι μεγάλης αγάπης και φιλανθρωπίας και είναι κρίμα να υποβιβάζονται. Ας κρατήσουμε αυτό τον άπειρο σεβασμό προς τους Πατέρες της Εκκλησίας. Αν θέλουμε να πούμε στα παιδιά για τον μύθο του Αϊ-Βασίλη, ας τους μιλήσουμε για τον Μέγα Βασίλειο και πόσο μεγάλος Άγιος είναι για την Εκκλησία. “

Τέλος έκανε κάλεσμα στους πιστούς να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. “Βάλτε μια εικόνα της Γεννήσεως δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, έστω και χάρτινη. Να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την φθορά που πάνε να περάσουν στα παιδιά και να διαφυλάξουμε Αλήθεια του Χριστού.”

Ο πανηγυρικός Εσπερινός του πολιούχου Χαλανδρίου τελέστηκε με μεγάλη συμμετοχή πιστών και ιερέων όμορων ενοριών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ