Τρ, 14/01/25 | 10:46

25η Μαρτίου: 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία υπό το κράτος των περιοριστικών μέτρων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ιδιαίτερος και σίγουρα διαφορετικός ο φετινός εορτασμός της διπλής γιορτής των Ελλήνων. Το ορόσημο των 200 ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο αποκτά μιαν άλλη αξία, δίνει ένα άλλο νόημα, δεν μας επέτρεψε όμως να τιμήσουμε όπως θα θέλαμε την ιστορική αυτή επέτειο.

Με τους ναούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας κλειστούς για τους πιστούς λόγω των περιοριστικών μέτρων, η θεία λειτουργία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, ενώ ακόμα και στις υπόλοιπες περιοχές λιγοστοί ήταν οι Χριστιανοί που μπόρεσαν να συμμετάσχουν στη μεγάλη θεομητορική εορτή αλλά και στις περιορισμένες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδος.

Στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών τελέστηκε η επίσημη δοξολογία παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον αρχιεπίσκοπο να στέλνει μήνυμα ενότητας σημειώνοντας ότι σημείωσε ότι σε αυτόν τον αγώνα καλούμαστε όλοι να είμαστε ενωμένοι.

Στον πανηγυρίζοντα ναό του Ευαγγελισμού στο Ναύπλιο, η θεία λειτουργία τελέστηκε από τον μητροπολίτη Αργολίδος χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ στη συνέχεια τέλεσε την επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του Αθανάσιου Διάκου στη Λαμία τέλεσε γονυπετής ο επιχώριος μητροπολίτης Φθιώτιδος καταθέτοντας συγχρόνως και την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας στον Εθνοϊερομάρτυρα, Αθανάσιο Διάκο και όλους τους ήρωες κληρικούς και λαϊκούς της λεβεντογέννας Ρούμελης. Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία της πόλης. Νωρίτερα ο μητροπολίτης Συμεών τέλεσε την αρχιερατική θεία λειτουργία καθώς και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Ηρωδίωνος Ρίζου στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού. “Μπορεί τα καθίσματα του Ναού και των Ναών να  είναι άδεια αλλά είναι γεμάτα με την παρουσία σας”, τόνισε ο κ. Συμεών προς τους πιστούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν στον ναό λόγω των περιοριστικών μέτρων ενώ έκλεισε σημειώνοντας πως “μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και την υγειονομική κρίση και την οποιαδήποτε άλλη κρίση”.

Μετά τη θεία λειτουργία και τη δοξολογία στον πανηγυρίζοντα ναό του Ευαγγελισμού στο Περιστέρι, ο επιχώριος μητροπολίτης Κλήμης τέλεσε τρισάγιο στο Ηρώο της πόλης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ενώπιον του ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος μετά από τη θεία λειτουργία και τη δοξολογία στον πανηγυρίζοντα ναό της Ευαγγελίστριας. Ακολούθησε η συγκινητική αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στην πλατεία Αγίου Γεωργίου που πραγματοποίησε ο σύλλογος νέων «Μωραΐτες ἐν Χορῷ».

Στον παλαιό μητροπολιτικό ναό της Βέροιας τέλεσε τη θεία λειτουργία και την επίσημη δοξολογία ο επιχώριος μητροπολίτης Παντελεήμων, ο οποίος ευχήθηκε “να τιμήσουμε τη θυσία των πατέρων μας και να εκφρά­σουμε την ευγνωμοσύνη μας για τους αγώνες τους, μιμούμενοι την πίστη τους στον Χριστό, γιατί αυτή η πίστη δεν εστήριξε μόνο την οικουμένη, όπως ομολογήσαμε κατά την προηγούμενη Κυριακή στο Συνοδικό της Ορθοδο­ξίας, αλλά και το Έθνος και την πα­τρίδα μας. Γιατί αυτή η πίστη μπορεί να μας στηρίξει και ως άτομα και ως Έθνος και στο μέλλον έναντι των κάθε είδους προκλήσεων που αντι­με­τωπίζουμε”. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Στον μητροπολιτικό ναό Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων τέλεσε τη θεία λειτουργία και τη δοξολογία ο μητροπολίτης Σεραφείμ και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στην Πλατεία Στάη και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Κυθήρων και τον Στρατιωτικό Διοικητή του νησιού.

Στον πανηγυρίζοντα ναό Ευαγγελίστριας στην Ν. Ιωνία του Βόλου τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία και η επίσημη δοξολογία από τον επιχώριο μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο. “Ήταν η Εκκλησία και η Ορθόδοξη πίστη μας, που διέσωσε μέσα στις καρδιές των σκλαβωμένων την Ευαγγελική διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος είναι πλάσμα του Θεού, ψυχικά και πνευματικά ελεύθερος”, τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ιγνάτιος, ενώ ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στο λιμάνι του Βόλου.

Επίκεντρο των εορτασμών στην Καλαμάτα ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής, όπου ο επιχώριος μητροπολίτης Χρυσόστομος τέλεσε την δοξολογία ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στην Πλατεία 23ης Μαρτίου. «Με ενότητα και σύμπνοια οι πρόγονοί μας βγήκαν νικητές στους αγώνες τους, το ίδιο πρέπει να πράξουμε και εμείς σήμερα, ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες δοκιμασίες», τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Χρυσόστομος.

«Aυτή η ημέρα είναι ημέρα μνήμης και τιμής σε εκείνους, που θυσιάσθηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι, αλλά και ευθύνης δικής μας για να διαφυλάξουμε εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, τις αξίες και τα ιδανικά, που εκείνοι με αίμα μάς κληροδότησαν, με την υποχρέωση να τις μεταδώσουμε στις επόμενες γεννιές», τόνισε από τον καθεδρικό ναό Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο ο μητροπολίτης Δαμασκηνός και υπογράμμισε την ανάγκη για πίστη, ομοψυχία, σύνεση και όραμα. Ο κ. Δαμασκηνός τέλεσε την θεία λειτουργία και την επίσημη δοξολογία ενώ ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων.

Ενώπιον των οστών του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνος Φραγκιάδου, καθώς και των θυμάτων της μεγάλης σφαγής του νησιού τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Χίου από τον επιχώριο μητροπολίτη Μάρκο, ενώ ακολούθησε “τρισάγιο” και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο.

Δοξολογία στον ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος τέλεσε ο επιχώριος μητροπολίτης Χρυσόστομος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον της πλατείας Αγίου Νικολάου. Χθες το βράδυ, ο κ. Χρυσόστομος τέλεσε κεκλεισμένων των θυρών αγρυπνία στον πανηγυρίζοντα ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος.

Eπιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του παλαιού λιμανιού της Κέρκυρας και στο μνημείο του Πρώτου Κυβερνήτη της Χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, τέλεσε ο μητροπολίτης Νεκτάριος, ενώ νωρίτερα είχε τελέσει την επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης.

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Αριχερέων και Προκρίτων στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη τέλεσε ο επίσκοπος Τεγέας Θεόκλητος. Προηγήθηκε η επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό αγίου Βασιλείου από τον επιχώριο μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο.

Στο Αγρίνιο ο μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμάς προεξήρχε της Δοξολογίας που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, παρουσία του Δημάρχου της πόλεως κ. Γεωργίου Παπαναστασίου και εκπροσώπων των αρχών και των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, ενώ στην συνέχεια στο μνημείο ηρώων και πεσόντων αγωνιστών, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου η επίσημη δοξολογία τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμανδρίτη Επιφανίου Καραγεώργου, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος και οι στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές της περιοχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ