Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 3:53

Χαρακόπουλος: Εξαιρετικά ωφέλιμοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με μουσουλμανικό κόσμο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια είχε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Είχα τη χαρά και την τιμή να ενημερώσω προσωπικά τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και καλό φίλο υπουργό Εξωτερικών για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Κρήτη και τη συμβολή μας στον διάλογο που εγκαινίασαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για το Μέλλον της Ευρώπης. Τον ενημέρωσα, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, καθώς και των χριστιανικών μνημείων που έχουν υποστεί βίαιες παρεμβάσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή που συνέβη στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Τον κατέστησα, επίσης, κοινωνό των διμερών επαφών που είχαμε με σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Οργανισμών που παρακολούθησαν τις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης και ιδιαιτέρως με εκπροσώπους του μουσουλμανικού κόσμου, με τους οποίους επιδιώκουμε εμβάθυνση των σχέσεων μας με στόχο την καταλλαγή, την ειρηνική συνύπαρξη και την συνεργασία των λαών».

Στη συνάντηση ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Χαρακόπουλο  για την ενημέρωση και τον συνεχάρη για την επιτυχή διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, στην Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων, από τις 22 έως 25 Ιουλίου, με τη συμμετοχή δεκάδων Ορθοδόξων βουλευτών από 17 χώρες, καθώς και εκπροσώπων Πατριαρχείων, τοπικών εκκλησιών και διεθνών Οργανισμών, γεγονός που καταδεικνύει το αυξανόμενο κύρος του διακοινοβουλευτικού θεσμού και τις προοπτικές για τον συντονισμό των εκπροσώπων του ορθόδοξου κόσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Γ.Γ. της ΔΣΟ για τις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποίησε η ηγεσία του θεσμού με εκπροσώπους των μουσουλμάνων, την επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα στην Αθήνα, καθώς επίσης και την πρόσκληση για συμμετοχή της ηγεσίας της ΔΣΟ στην επόμενη Γ.Σ. του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τυνησία. Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρεσβυγενή ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετέφερε στον κ. Δένδια τις ευχαριστίες της ΔΣΟ -που διατυπώθηκαν και από το βήμα της Γενικής της Συνέλευσης- για την ουσιαστική στήριξη που παρέχει διαχρονικά η Ελλάδα στα παλαίφατα Πατριαρχεία και ιδιαίτερα προς το εμπερίστατο Πατριαρχείο Αντιοχείας, επαινώντας την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της στήριξης στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» στη Βηρυτό και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand με την επανένταξη της ελληνικής ως διδακτικής γλώσσας, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ