“Να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε”, είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνει ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αφορμή την έναρξη της Εβδομάδας Εθνικής Συμφιλίωσης (27 Μαΐου – 3 Ιουνίου) για το 2021 στην Αυστραλία. 

Ο κ. Μακάριος εστιάζει εισαγωγικά στους κρίσιμους ιστορικούς σταθμούς της πορείας συμφιλίωσης ανάμεσα στην ευρύτερη Αυστραλιανή κοινότητα και τους Αβορίγινες και τους κατοίκους Νήσων Torres Strait.

Ακολούθως παροτρύνει όλους να αξιοποιήσουν την τρέχουσα Εβδομάδα για να γνωρίσουν την ιστορία του αυστραλιανού έθνους, ιδίως των Πρώτων Κατοίκων, αλλά και να έρθουν πιο κοντά, μειώνοντας τις αποστάσεις που τους χωρίζουν.


Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης 

Συμπληρώνονται σήμερα πενήντα τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα που αποτέλεσε ορόσημο για την πορεία συμφιλίωσης της ευρύτερης Αυστραλιανής κοινότητας με τους αυτόχθονες πληθυσμούς της χώρας. Σημαντικός σταθμός αυτής της πορείας ήταν η ιστορική απόφαση της 3ης Ιουνίου 1992, δια της οποίας το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας δικαίωσε τον Eddie Koiki Mabo, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα γης των Αβορίγινων και των κατοίκων των Νήσων Torres Strait. Οχτώ χρόνια αργότερα, δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί, αυτόχθονες και μη, διέσχισαν από κοινού τη γέφυρα Harbour Bridge του Σύδνεϋ και σηματοδότησαν ένα ακόμα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός, με κατεύθυνση πάντα προς την πολυπόθητη συμφιλίωση. 

Είναι αυτονόητο ότι προς την ίδια κατεύθυνση, με μικρά ή μεγαλύτερα βήματα, εξακολουθούμε να οδεύουμε όλοι μας. Όμως η Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης, η οποία μόλις ξεκίνησε, αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να εντείνουμε αυτόν τον βηματισμό μας και να μειώσουμε δραστικά τις αποστάσεις που μας χωρίζουν. 

Ας αδράξουμε την ευκαιρία. Ας πορευτούμε στην Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης με διάθεση να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε. 

Να γνωρίσουμε κάθε πτυχή της ιστορίας του αυστραλιανού έθνους, με έμφαση στην ιστορία των Πρώτων Κατοίκων. Κι ύστερα, να γνωριστούμε. Να έρθουμε πιο κοντά, να μάθουμε ο ένας για τον άλλο, να μοιραστούμε αγωνίες, προσδοκίες και οράματα. 

Όσο οι αποστάσεις θα μειώνονται κι όσο θα ξεθωριάζουν οι διαχωριστικές γραμμές, τόσο περισσότερο η έννοια της συμφιλίωσης θα μετατρέπεται σε ζώσα εμπειρία μέσα στην αυστραλιανή κοινωνία. 

Ας γίνουν οι ημέρες αυτές, το δημιουργικό μας εφαλτήριο! 

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: