Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:34

Αυστραλία: Κοινή ανησυχία για Αγιά Σοφιά από αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Πρόεδρο Καθολικών Επισκόπων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τη βαθιά απογοήτευσή τους για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, αλλά και την ανησυχία τους για τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος και ο Πρόεδρος του εν Αυστραλία Συμβουλίου Καθολικών Επισκόπων κ. Μάρκος.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι «Η οδός της εθνικιστικής ιδεολογίας και οι πολιτικές αποφάσεις που επιφέρει, μπορεί να οδηγήσουν μόνο σε διάσπαση και όχι στη σοφή οδό της ειρήνης που επιδιώκουν όλες οι θρησκείες».

«Προσευχόμαστε συν τω χρόνω να αρθεί αυτή η απόφαση, ώστε η Αγία Σοφία να ανήκει σε όλους και πάλι, και να ξαναγίνει σύμβολο ειρήνης», επισημαίνεται καταληκτικά.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Δεν είμαστε πολιτικοί αλλά κληρικοί, απεσταλμένοι από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό να ευαγγελιστούμε σε όλους την ειρήνη Του.


Γι’ αυτό, ως εν Χριστώ αδελφοί, ενώνουμε τις φωνές μας με τις πολλές άλλες ανά τον κόσμο οι οποίες εξέφρασαν την βαθύτατή τους απογοήτευση για την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία ήταν ανέκαθεν τόπος Χριστιανικής λατρείας και σε πιο πρόσφατες
εποχές μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμβολο καθολικότητας.


Φοβόμαστε πως η κίνηση αυτή μπορεί να υποκινήσει ένταση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σε μία εποχή κατά την οποία είναι απαραίτητη η επιδίωξη του διαλόγου και η αναζήτηση κοινού εδάφους.


Η οδός της εθνικιστικής ιδεολογίας και οι πολιτικές αποφάσεις που επιφέρει, μπορεί να οδηγήσουν μόνο σε διάσπαση και όχι στη σοφή οδό της ειρήνης που επιδιώκουν όλες οι θρησκείες.


Προσευχόμαστε για τον λαό της Τουρκίας και ιδιαίτερα για τους εκεί Χριστιανούς, οι οποίοι έχουν ιδιαιτέρως πληγεί με αυτή την απόφαση.


Επίσης, προσευχόμαστε συν τω χρόνω να αρθεί αυτή η απόφαση, ώστε η Αγία Σοφία να ανήκει σε όλους και πάλι, και να ξαναγίνει σύμβολο ειρήνης.

† Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας
ΜΑΚΑΡΙΟΣ

† Ο Πρόεδρος του εν Αυστραλία Συμβουλίου Καθολικών Επισκόπων
ΜΑΡΚΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ