Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 | 23:24

20ο Θεολογικό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών στην Ύδρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 20ο Θεολογικό Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου, του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, στην Ύδρα 26-29 Μαΐου 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Παναγίας της Φανερωμένης. Το θέμα του συνεδρίου ήταν:

«Εικόνα – Ανεικονική Τέχνη στη Ζωή της Εκκλησίας

Στο συνέδριο συμμετείχαν περί των 50 και πλέον συνέδρων, μεταξύ των οποίων μεταπτυχιακοί φοιτητές και υπ. διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθηγητές και καθηγήτριες του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κληρικοί.

Το Συνέδριο άνοιξε τις εργασίες του την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 με την προσέλευση και την εγγραφή των Συνέδρων, ακολούθησε Αγιασμός και έγινε η έναρξη εργασιών του Συνεδρίου με χαιρετισμούς.

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ χαιρέτισε και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου κου Γεωργίου Κουκουδάκη, του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Απόστολου Νικολαϊδη, του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας κ. Θωμά Ιωαννίδη και της Προέδρου του ΜΦΘΣ κας Ελένης Κατσαρά.

Οι εργασίες του Συνεδρίου εξελίχθηκαν επί τη βάση του Προγράμματος, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, όπως αυτό είχε καταρτησθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, ημέρα λήξης των εργασιών του Συνεδρίου οι σύνεδροι μετέβησαν στο Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής, όπου οι Ιερείς του Συνδέσμου τέλεσαν την Θεία Λειτουργία στο εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής και στην συνέχεια οι σύνεδροι απήλαυσαν της φιλοξενίας της Γερόντισσας και των αδερφών στο Αρχονταρίκι του Ησυχαστηρίου.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Παναγίας της Φανερωμένης, παρουσία του αιδεσιμολογιώτατου πρωτοπρεσβύτερου π. Ακίνδυνου Δαρδανού, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως, ακολούθησε η παρουσίαση των πορισμάτων των εργασιών του Συνεδρίου. Στη συνέχεια έγινε προβολή βίντεο επετειακού αφιερώματος για τα 20 χρόνια Συνεδρίων του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου. Τέλος η Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου κα Ελένη Κατσαρά,  ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο για την αβραμιαία φιλοξενία, που συνετέλεσε στην απόλυτη επιτυχία του Συνεδρίου και σε όσους συνέβαλαν καθοιονδήποτε τρόπο για την διοργάνωση και πραγμάτωση του Συνεδρίου.

Η Πρόεδρος του ΜΦΘΣ στη συνέχεια προσέφερε μία αναμνηστική πλακέτα προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Εφραίμ και αναμνηστικά στους Καθηγητές και Καθηγήτριες, καθώς και στον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Ακίνδυνο Δαρδανό. Μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης χαιρέτησε τους συνέδρους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Εφραίμ, ο οποίος βρισκόταν στην Αίγινα και δεν μπορούσε να παραστεί στη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Τέλος ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός στην καταληκτήρια ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου και πρόσφερε ως ευλογία σε όλους και όλες τις Συνέδρους μια εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, καθώς και το λεύκωμα «Εικόνες του Μοναστηριού» όπως επίσης και τον τόμο «Το Μοναστήρι» καλαίσθητη έκδοση για τον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας, κηρύσσοντας και την λήξη των εργασιών του Κ΄ Θεολογικού Συνεδρίου του ΜΦΘΣ του Τμ. Θεολογίας Αθηνών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Γενική Γραμματέας Στεφανίδα Τεμερτζιόγλη

υπ. Μ.Δ.Ε Ιστορικών Σπουδών ΕΚΠΑ (Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη)

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ