Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 2:50

15 χρόνια χωρίς τον μακαριστό Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β’

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 15 ετών από την εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄ (Χρυσοφάκη) +9 Ιουλίου 2003, και κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, το πρωί της Κυριακής 1ης Ιουλίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, Ιερούργησε εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία ετέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν Ιερείς εκ των Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά, ενώ κατά την διάρκεια των Ακολουθιών παρέστησαν πλήθος κόσμου, πνευματικά παιδιά, φίλοι και παλαιοί συνεργάτες, οι οποίοι με συγκίνηση προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε τόσο στην σημερινή ακουσθήσα Αποστολική και Ευαγγελική Περικοπή, όσο και στους Αγίους Αναργύρους, Κοσμά και Δαμιανό, η μνήμη των οποίων τιμάται σήμερα από την Εκκλησία μας, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων «ότι δεν υπάρχει κάτι κοινό σε αυτό που είναι Θείο και σε αυτό που είναι δαιμονικό και όπου υπάρχει ο Ιησούς Χριστός, εκεί ο διάβολος τρέμει. Όταν όμως ο άνθρωπος αφήνει περιθώρια, τότε το κακό κυριαρχεί στην σκέψη και στον νου του και πολλές φορές στην ύπαρξη του ίδιου του ανθρώπου. Ο Κύριος ήρθε για να μας ελευθερώσει από αυτή την δυναστεία και να μας χαρίσει την ελευθερία».

»Ζούμε δυστυχώς σε μία εποχή όπου οι αξίες καταρρέουν συνεχώς γιατί δεν υπάρχει η αγάπη. Η Αγάπη του Χριστού, μας χαρίζει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την υγεία της ψυχής και του σώματος. Ο Κύριος μας χαρίζει την ελευθερία από κάθε δεσμιότητα, από εμάς εξαρτάται το τι θα πράξουμε και τι θα επιλέξουμε. Ας αγαπήσουμε αληθινά τον Χριστό και η αγάπη στην καρδιά μας να είναι η πρώτη προτεραιότητα μας».

Αναφερόμενος εν συνεχεία με θερμά λόγια στο πρόσωπο του Μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος Β΄, υπογράμμισε ότι υπήρξε πρότυπο Ιεράρχου, ο οποίος σε όλη του την ζωή, δόξαζε το όνομα του Κυρίου, έχοντας ως παράδειγμα της βιοτής του, την ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Ενώ καταλήγοντας δεν παρέλειψε να εκφράσει ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, για την χορηγηθείσα ευλογία ώστε να τελέσει σήμερα τις Ιερές Ακολουθίες ευχόμενος του μεταξύ των άλλων να συνεχίζει το πολυεύθυνο έργο του με υγεία, ενώ παράλληλα ευχήθηκε και στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Πέτικα, επί τη ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως Προϊστάμενος του Ναού.

Εν συνεχεία τελέσθηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο, επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄, ο οποίος και ευρίσκεται εις τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, του πολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων, Αγίου Δημητρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ