Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 19:35

1η Συνάντηση Κατηχητών στην Ι.Μ. Γλυφάδας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στις 6:00 το απόγευμα, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, της Ενορίας Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, τελέσθηκε ο Εσπερινός από τον Υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Χρήστου και την συμμετοχή των Ιερέων Νεότητος και των Κατηχητριών και Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο ίδιου Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Τερψιθέας Γλυφάδας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ε., Β., Β. & Β. κ. Παύλος με προσευχή και στη συνέχεια με πατρικούς λόγους καλωσόρισε όλους τους Ιερείς Νεότητος και τους Κατηχητές, σε αυτή την πρώτη κατηχητική Σύναξη, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας εκκλησιαστικής-κατηχητικής χρονιάς 2017-2018.

Αμέσως μετά, ο Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Χρήστου, υπεύθυνος Γραμματέας του Γραφείου Νεότητος, έλαβε τον λόγο από τον Σεβασμιώτατο και ανέφερε στην αρχή με συντομία τα βασικά σημεία της Ορθόδοξης Κατήχησης. Ακολούθως ο π. Αντώνιος, υπογράμμισε ότι πέρα από την δεδομένη καθοδήγηση και φώτιση Του Θεού, χρειάζεται και εκ μέρος μας ανθρωπίνως (ομαλός συντονισμός στο τρίπτυχο: Γραφείο Νεότητος-Ιερείς Νεότητος-Κατηχητές), να προβούμε σε κατάλληλες ενέργειες βασικών οργανωτικών θεμάτων και όσο το δυνατόν να φροντίσουμε στην πρόληψη και επίλυση πιθανόν δυσχερειών και προβλημάτων, με βάση την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την διακονία μας των προηγούμενων ετών, ώστε να έχουμε πραγματικά «ζωντανές» και«φιλόξενες» ενορίες για τους Κατηχουμένους μας, κάθε ηλικίας.

Ο π. Αντώνιος, ολοκλήρωσε την ομιλία του, παρουσιάζοντας με συντομία το φετινό Κατηχητικό Βοήθημα της Ιεράς Μητροπόλεως, που είναι εποπτικό υλικό σε dvd, χωρισμένο σε 26 μαθήματα σε μορφή Power Point, με βάση το Κατηχητικό Βοήθημα “Όλοι Αδέλφια” της σειράς 3Γ της Αποστολικής Διακονίας που πρότεινε με Εγκύκλιό της, η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι Κατηχητές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αυτούσιο ή αποσπασματικά και βοηθά τους ίδιους και τα παιδιά, να έχουν συγκέντρωση στο εποπτικό υλικό, πέρα από την κλασική αφήγηση του βοηθήματος της Αποστολικής Διακονίας.

Η επόμενη εισήγηση που ακολούθησε, ήταν από την Κατηχήτρια του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Βούλας και Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου κ. Ευαγγελία Παπανικολάου, με Θέμα “Οι νέοι Φάκελοι Μαθημάτων του μαθήματος των θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση”.

H κ. Παπανικολάου με επιλογή και από τα τέσσερα βιβλία της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, παρουσίασε την σαφή μετατόπιση και στοχοθεσία του μαθήματος, εκ μέρους του Υπουργείου και του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου, από ομολογιακό χαρακτήρα σε καθαρά διαθρησκευτικό-οικουμενιστικό και είναι σίγουρο με δεδομένη την αδυναμία των παιδιών αυτής της ηλικίας να συλλάβουν αφηρημένες έννοιες, θα τους προκαλέσει σύγχυση και σίγουρα θα δουν την υποβάθμιση της ορθοδοξίας, ως μία πίστη, όπως όλες οι άλλες θρησκείες. Σε πολλά από τα μαθήματα, έχουν ως εργασία-δραστηριότητα την βιωματική γνωριμία-παρουσίαση υλικού και τεχνικών των άλλων θρησκειών εκ μέρους των ορθόδοξων μαθητών μας, που αγγίζει σαφέστατα τον προσηλυτισμό και ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις, πάνω και στις δύο εισηγήσεις, τόσο από τον Σεβασμιώτατο, όσο από τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμ. π. Αλέξιο Ψωΐνο, όσο και από πολλούς Ιερείς και Κατηχητές, που έφερε προβληματισμό αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε ένα γόνιμο διάλογο. Αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα στο τέλος , είναι ότι η ευθύνη μας ως Εκκλησία και ως Κατηχητές μεγαλώνει, στον Καταρτισμό του λαού μας. Πλέον δεν υπάρχουν αυτονόητα, όπως τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, ότι τα παιδιά τα ξέρουν από τους γονείς τους ή από το σχολείο. Αυτό που πρέπει στις Κατηχητικές μας Συνάξεις πλέον, να επιμένουμε περισσότερο και να μην τα προσπερνάμε ως αυτονόητα, είναι στην επεξήγηση όρων, ονομάτων και προσώπων όπως π.χ. Ναός, Ιερό, Αγιότητα, Χριστός, Παναγία, Απόστολοι, Δόγμα κτλ.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Παύλο, ο οποίος επέδωσε στους κατηχητές και τις κατηχήτριες, κάθε Ενορίας προσωπικά τα φετινά ενταλτήρια της νέας κατηχητικής χρονιά, έχοντας με όλους μία σύντομη συνομιλία.

Εκ του Γραφείου Νεότητος, της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ε. Β. Β. & Β.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ