Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 10:46

Όταν τα Κούλουμα εορτάζονται… στον ναό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μπορεί να είναι μικρή ενορία, οι ακολουθίες όμως που τελεί είναι πολυάριθμες και προσελκύουν πιστούς και από την ευρύτερη περιοχή.

Στην ενορία της αγίας Κυριακής στη Φιλυριά της Γουμένισσας έχει καθιερωθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, την Καθαρά Δευτέρα το πρωί να τελείται η ακολουθία του όρθρου, των ωρών και του εσπερινού, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, διαβάζονται λόγοι αγίων που αφορούν στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη νηστεία ενώ ακολουθεί επίκαιρη ομιλία αλλά και δεξίωση με νηστίσιμα εδέσματα.

Έτσι, σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι της ενορίας αλλά και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν στο ναό για να ξεκινήσουν τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τις ευχές της εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, ο εφημέριος του ναού πατήρ Σταύρος Καρεκλάς διάβασε έναν λόγο του αγίου Παϊσίου για την κατάκριση και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους πιστούς «να γίνουμε συλλέκτες αρετών». Ευχήθηκε δε σε όλους «να πορευθούμε τη Σαρακοστή χωρίς κατάκριση κι υποκρισία».

Στην ομιλία του, στο τέλος της ακολουθίας, ο θεολόγος πατήρ Θεμιστοκλής Ιασωνίδης αναφέρθηκε στα στάδια και τις διαβαθμίσεις της κατάκρισης, εμπλουτίζοντας τον λόγο του με πολλά παραδείγματα από τους βίους των αγίων αλλά και από το Γεροντικό. Ο πατήρ Θεμιστοκλής επεσήμανε ότι «αν αγαπάμε τον πλησίον μας, προσευχόμαστε γι’ αυτόν και δεν τον κακολογούμε».

Ακόμη, τόνισε την αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους κι εξήγησε ότι «αφού μας αγαπά ο Θεός, δεν θα πρέπει να μας απασχολεί η γνώμη του κόσμου, όχι από αδιαφορία αλλά γιατί πολλές φορές τη χρησιμοποιεί ο διάβολος για να μας βάλει σε πειρασμό». Κλείνοντας τον λόγο του, συμβούλευσε τους πιστούς να μη δέχονται να ακούσουν κακό λόγο για τους συνανθρώπους τους.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δεχθούν τα νηστίσιμα κεράσματα που προσφέρει η ενορία της αγίας Κυριακής και να εορτάσουν τα καθιερωμένα Κούλουμα στο προαύλειο του ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ