Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 8:02

Όπλο μοναδικό κι αναντικατάστατο η αγάπη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως εορτάσθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα στον Ι. Ναό Εσταυρωμένου Ταύρου. Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού Αρχιμ. Ισίδωρο Μπαϊρακτάρη, προϊστάμενο, και Πρωτοπρ. Παναγιώτη Γκουλιαμτζή.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας είπε ότι «Έχομε ακούσει πολλές φορές το “ός τις θέλει” του Κυρίου, που και σήμερα απηύθυνε».

Στη συνέχεια, ανέπτυξε την σημασία και τη βαρύτητα του δώρου της ελευθερίας, που κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο. Αυτό στην εποχή μας, είπε, παίρνει μια πολύ επίκαιρη διάσταση. Πέρασαν ανεπιστρεπτί ίσως οι εποχές, που όλοι εθεωρούντο αυτονόητα πιστοί. Σήμερα γι’αυτό η πίστη η χριστιανική παίρνει, όπως στα πρώτα χριστιανικά χρόνια μια χροιά ομολογιακή, με θάρρος αλλά και σεβασμό της ελευθερίας του άλλου.

Συνέπεια αυτού είναι ότι δεν μπορούμε να θέλουμε να επιβάλουμε στους άλλους τα δικά μας πιστεύω, όσο σωστά και αν είναι. Δεν θα πείσουμε τους άλλους ούτε με επιθέσεις, ούτε κραδαίνοντας την ρομφαία της “αυθεντία” μας. Και λοιπόν θα αφήσουμε τα πάντα στο ρεύμα των καιρών;

Έχουμε ένα όπλο μοναδικό και αναντικατάστατο. Αυτό είναι η αγάπη. Είναι ο δρόμος του Χριστού, ο δρόμος του Σταυρού, το “Απαρνησάσθω εαυτόν”. Είμαστε έτοιμοι για μικρές έστω θυσίες χάριν των άλλων; Είναι ο μόνος, αλλά και ο δύσκολος για μας δρόμος, για να τους κερδίσουμε εις Χριστόν.

Οι επιθέσεις και η επίδειξη εκ μέρους μας ζήλου αφήνουν τους αντιφρονούντες αδιάφορους ή και μας καθιστούν γραφικούς, έστω και αν αυτοβαυκαλιζόμαστε ως ήρωες. Μόνο η αγάπη μέχρι θυσίας απαλύνει τις καρδιές. Δύσκολο βέβαια. Όμως είναι ο μόνος δρόμος και τρόπος, που σήμερα μας θυμίζει πάλι ο Σταυρός του Χριστού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ