Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 4:24

Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία 30 και πλέον Ιεραρχών, απουσία όμως του Τοποτηρητή της Μητροπόλεως που παραλαμβάνει, χειροτονήθηκε σήμερα στον ιερό ναό του Πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, ο νέος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο νέος μητροπολίτης απάντησε για μια ακόμη φορά στα όσα του είχαν καταλογιστεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις πεποιθήσεις του πάνω στα εθνικά θέματα.

Ο κ. Ιουστίνος μίλησε για θλίψεις, αδικίες και συκοφαντίες που δέχθηκε από μικρή ηλικία, παρουσιάζοντας την οικογένειά του.

«Ανατράφηκα σε μια οικογένεια που αγαπούσε πολύ τον Χριστό, αγαπούσε όμως πολύ και την πατρίδα. Οι πρόγονοί μου σήκωσαν στους ώμους τους την μοίρα του ελληνορθοδόξου Γένους μας, καταθέτοντας στο πολύτιμο ταμείο των θυσιών για την πατρίδα δύο μέλη τους, τα αδέρφια του προπάππου μου τα οποία θυσιάστηκαν κατά τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα».

Με συγκίνηση αναφέρθηκε και στους γονείς του λέγοντας πως «Οι γονείς μου, πρόσφυγας Μικρασιάτης και Αρβανίτης ο πατέρας, εντόπια και Μοναστηριώτισσα Βλάχα η μητέρα, αγωνίστηκαν να με μεγαλώσουν με τις επιταγές του Γένους. Όλη σχεδόν η πονεμένη Ρωμιοσύνη περιπλανιόταν καθημερινά ανάμεσά μας στοιχειώνοντας τα όνειρά μας. Στο σπίτι μας γαλουχηθήκαμε με συναξάρια και με ηρωϊκά ανδραγαθήματα και είδαμε τους γονείς μας εγώ και τα δυο μου αδέρφια να δακρύζουν πολλές φορές όταν ψάλανε το «Τη υπερμάχω στρατηγό τα νικητήρια» ή παιάνιζε ο εθνικός μας ύμνος. Γι αυτό πονούμε πολύ για τις πατρίδες που χάσαμε, τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και για την πατρίδα που έχουμε, για την Ελλάδα μας. Γι αυτό γινόμαστε θηρία όταν μας θίγουνε την πίστη μας στον Χριστό και την αγάπη μας στην Ελλάδα»

«Την Εκκλησία του Χριστού αγάπησα με όλο μου το είναι», τόνισε ο κ. Ιουστίνος ο οποίος αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στον μακαριστό μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, άνθρωπο «ζωηρό και χαριτωμένο από το Άγιο Πνεύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Απευθυνόμενος προς τον μητροπολίτη Φλωρίνης, για τον οποίο είπε «ότι για χρόνια πίστευε πως ήταν άγγελος», ο χειροτονούμενος ιεράρχης τόνισε πως «Ότι καλό έχω, εάν έχω, το χρωστώ στον Θεό και τον γέροντα μου μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητο», αρνούμενος, όπως είπε, να τον αποκαλέσει δεσπότη γιατί γι αυτόν υπήρξε πατέρας.

Αντίστοιχη ήταν και η αναφορά του προς τον Αρχιεπίσκοπο. «Σας αποκαλώ πάτερ διότι από την ημέρα που με γνωρίσατε, σταθήκατε δίπλα μου ως αληθινός πατέρας. Αισθάνθηκα τη διακριτική αγάπη σας να με προστατεύει», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ…

Για δυσκολίες που θα έρθουν στη ζωή της Εκκλησίας μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος, καλώντας τον νέο ιεράρχη να νικήσει το σκοτάδι με ένα κερί.

«Οι δυσκολίες που θα έρθουν στη ζωή της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας θα είναι σκληρές και δύσκολες γιατί αυτές οι δυνάμεις που τότε λέγονταν Διαφωτισμός, σήμερα λέγονται με άλλα ονόματα και κρύβουν μέσα αυτό το μήνυμα το μισητό «ο άλλος άνθρωπος είναι η κόλασή μου, η καταστροφή μου» δεν μπορούν να ακούσουν τη γλυκιά έκφραση του αγίου Σεραφείμ ΄ο άλλος άνθρωπος είναι ο παράδεισος και η χαρά μου’», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Χρησιμοποιώντας λόγια του Ιησού Χριστού τόνισε πως «θλίψεις και δυσκολίες θα έχουμε αλλά η νίκη θα είναι δική μας», λέγοντας προς τον νεοχειροτονούμενο: «όποτε το σκοτάδι σε περικυκλώνει θα βρεις το όπλο που διώχνει το σκοτάδι κι αυτό είναι ένα κερί αναμμένο… Ένα κερί όταν ανάψεις το σκοτάδι νικιέται».

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σχολίασε και όσα είχαν ακουστεί προεκλογικά εις βάρος του νέου μητροπολίτη σχετικά με τις θέσεις του στα εθνικά θέματα.

«Πάντοτε η ιερωσύνη και ιδιαίτερα η αρχιερωσύνη συναντά δυσκολίες στην πρακτική ζωή μέσα στην εκκλησιαστική πραγματικότητα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η εικόνα, η πληροφόρηση, πράγματα τα οποία λαχταράει ο σημερινός άνθρωπος και θυσιάζει χρόνο ολόκληρο από τη ζωή του προσκολλημένος στην εικόνα η οποία φαντάζει και επιβάλλεται, στην πληροφόρηση που έχει δυστυχώς τη δύναμη να παρουσιάζει το κακό σαν καλό, την ασχήμια σαν ομορφιά, την αλήθεια σαν ψέμα και αυτός ο κόσμος παθαίνει σύγχυση, δυσκολεύεται. Ενώ αυτά είναι στα χέρια μας σαν εξυπηρέτηση μας δυσκολεύουν περισσότερο», είπε.

Ανάμεσα στις συμβουλές του προς τον νέο μητροπολίτη, ο Αρχιεπίσκοπος ξεχώρισε την αγάπη στον άνθρωπο. «Εκείνο που έχει αξία στη ζωή είναι το πρόσωπο, είναι ο άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας «Να αγαπήσεις τον Θεό με όλη σου την δύναμη και τον άνθρωπο, τον όποιο άνθρωπο σταθεί πλάι σου, να τον φροντίσεις σαν τον εαυτό σου».

ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΕΔΩ
ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ