Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:13

Χαλκίδα: Η εορτή του αγίου Θεοφυλάκτου Αχρίδος στη γενέτειρά του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την τελευταία ημέρα του χρόνου, 31η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας, μεταξύ άλλων Αγίων, τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοφυλάκτου, Αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, μεγάλου ερμηνευτή των Θείων Γραφών, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος, αποτελώντας λαμπρό καύχημα και αγλάϊσμα Της, όπως και ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας, συγκαταλεγόμενος στη χορεία των Ευβοέων Αγίων.

Η Τοπική Εκκλησία τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη του, το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016, όπως κάθε χρόνο, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, με την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, και συλλειτούργησαν αρκετοί Κληρικοί της Πόλεως, στους οποίους προέστη ο εορτάζων Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου.

Ο π. Θεοφύλακτος έλαβε το όνομά του προς τιμήν του εορτάζοντος Αγίου, αφού ο Σεβασμιώτατος έχει την ευλογημένη συνήθεια να ονομάζει τους μοναχούς και Ιερομονάχους της Τοπικής Εκκλησίας, κατά την ώρα της μοναχικής τους Κουράς, λαμβάνοντας ονόματα και από τον κατάλογο των Ευβοέων Αγίων, ώστε να τιμούνται και να γίνονται περισσότερο γνωστοί οι Άγιοι του Τόπου μας.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο «μέγα της ευσεβείας Μυστήριον», την Σάρκωση του Θεού, αλλά και στον Άγιο Θεοφύλακτο, ως ερμηνευτή των θείων Γραφών και κατ’ επέκταση του μυστηρίου της Σαρκώσεως του Λόγου, ενώ ευχήθηκε με θερμούς λόγους και στον εορτάζοντα πνευματικό του υιό π. Θεοφύλακτο.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν οι Χοροί των Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Γεωργίου Γερογιάννη – Προέδρου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας και κ. Στυλιανού Καραβά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ