Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 9:55

Φίλης – Φανάρι – Αμφιλόχιος τα θέματα της μυστικής συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο επίκεντρο της κριτικής του Αρχιεπισκόπου βρέθηκε ο υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων Νίκος Φίλης. «Έχω μεγάλη δυσκολία συνεργασίας μαζί του. Δεν μπορώ να συνεργαστώ Είναι ιδεοληπτικός», είπε σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews στον πρωθυπουργό. «Άλλα λέει και άλλα κάνει», επεσήμανε και του παρέδωσε μάλιστα επιστολή της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των επισκέψεων μητροπολιτών στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας αντιδρά στη δυνατότητα οι ιεράρχες να εισέρχονται στα σχολεία και να διδάσκουν ενώ η Εκκλησία αναφέρει πως δεν ζητεί οι μητροπολίτες να κάνουν μάθημα αλλά ότι είναι αυτονόητο να εισέρχονται και να συζητούν με τους μαθητές.

Σημείο τριβής αποτελεί και το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε στον πρωθυπουργό τρεις κόκκινες γραμμές προκειμένου η Εκκλησία να εισέλθει σε διάλογο για τα θρησκευτικά με την πολιτεία

Πρώτον να εξακολουθήσει να υπάρχει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος,

δεύτερον να μην υπάρξει μείωση των ωρών διδασκαλίας που ισχύουν σήμερα

και τρίτον να παραμείνει ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος καθώς ο υπουργός Παιδείας είπε πως θα πρέπει να αλλάξει ο ομολογιακός του χαρακτήρας.

Η αντιπαράθεση της ηγεσίας της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας είναι μετωπική. Και παρότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ζήτησε ευθέως την παραίτηση του Ν Φίλη από τον πρωθυπουργό αναμένει σύμφωνα με τις πληροφορίες της R τον ανασχηματισμό προκειμένου να ζυγίσει τις πραγματικές διαθέσεις του Μαξίμου απέναντί του.

Ούτως ή άλλως, ο Ν. Φίλης δεν είναι ο μόνος υπουργός που βρίσκεται στο στόχαστρο της ιεραρχίας Από κοινού με τον υπουργό Παιδείας κατηγορούνται και οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκα λος και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης ότι υποθάλπουν και τροφοδοτούν τις αξιώσεις που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αξιώσεις που έχουν στο στόχαστρό τους όπως τονίζουν την Εκκλησία της Ελλάδος.

Υπονομεύουν δε και προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο σε μια περίοδο που ο ίδιος στηρίζει τον οικουμενικό θρόνο από τις επεκτατικές βλέψεις του Ρωσικού Πατριαρχείου Η Εκκλησία της Ελλάδος κατηγορεί το Φανάρι ότι με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα και μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ Αμφιλόχιο έχει προχωρήσει σε σειρά εχθρικών κινήσεων εναντίον της με στόχο να τη μετατρέψει από θυγατέρα Εκκλησία σε δούλα Εκκλησία.

Σφοδρές αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο κ Αμφιλόχιος υπήρξε στενός συνεργάτης του κ Ιερώνυμου τόσο στην αντιπαράθεσή του με τον Μακαριστό Χριστόδουλο όσο και στον αγώνα του για την ανάδειξή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο γεγονός που περιπλέκει τους χειρισμούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος άλλωστε και στο παρελθόν έχει θέσει θέμα στον πρωθυπουργό και για τους Γ. Κατρούγκαλο και Π. Σκουρλέτη ενώ και τώρα προειδοποιεί πως θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις σε περίπτωση που αναβαθμιστεί θεσμικά το γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Ο αρχικός στόχος να μετατραπεί με νομική ρύθμιση σε πρεσβεία δεν τίθεται πάντως πλέον στο τραπέζι καθώς το Πατριαρχείο δεν διαθέτει δομές κράτους όπως το Βατικανό. Ωστόσο το Φανάρι ζητεί να αναβαθμιστεί το γραφείο του σε διεθνή οργανισμό όπως π.χ η Υπατη Αρμοστεία του OHE ώστε να μπορεί να λαμβάνει μέρος και σε οικονομικά προγράμματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι αποτελεί casus belli, αιτία πολέμου, μια τέτοια κίνηση παρότι οι προσωπικές σχέσεις των δύο ανδρών παραμένουν πολύ καλές.

«Θέλω την ειλικρινή συνεργασία κυβέρνησης και Εκκλησίας αλλά πάνω στους διακριτούς ρόλους των δύο πλευρών» ήταν μια από τι απαντήσεις του πρωθυπουργού στον κ Ιερώνυμο.

Αρχιεπίσκοπος και Αλ. Τσίπρας συμφώνησαν για πλήρη συνεργασία στο προσφυγικό παρά τις επισημάνσεις του πρώτου για το μπάχαλο που επικρατεί στον συντονισμό. Αρκεί να μην μπλέξει η κυβέρνηση την Εκκλησία με τις ΜΚΟ κάποιων εκ των οποίων ο ρόλος είναι ύποπτος φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος ενώ υπενθύμισε ότι η Εκκλησία έχει αναλάβει να στηρίζει το κέντρο κράτησης της Χίου.

Ο κ. Ιερώνυμος επίσης επέμενε να υιοθετηθεί και από τη σημερινή κυβέρνηση η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για ίδρυση κοινής εταιρείας από Εκκλησία και πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με τις δύο πλευρές να συμμετέχουν με ποσοστό 50% η καθεμία.

Ο πρωθυπουργός στηρίζει πάντα τους υπουργούς του και ειδικά τον Ν Φίλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Τρεις ημέρες αργότερα άλλωστε τη θύρα της Αρχιεπισκοπής διέβη προφανώς κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και ο υπουργός Παιδείας όμως δεν επήλθε συμφωνία.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, υπήρξε και φραστική αντιπαράθεση των δύο ανδρών. Όπως όλα δείχνουν, οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας διέρχονται κρίση παρά τη συνεργασία στο προσφυγικό και την καλή χημεία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου η οποία ενδέχεται να χτυπήσει κόκκινο εάν στην κόντρα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής η Αθήνα ευνοήσει το Φανάρι.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Real News” | Β. Σκουρής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ