Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:43

Τρίκκης: “Να σηκώσουμε τον δικό μας Σταυρό με σιωπή και ταπείνωση”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Χοροστατούντος του μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου τελέστηκε σήμερα το πρωί, σε κλίμα συγκίνησης, η ακολουθία της Αποκαθήλωσης στην ιερά μονή του αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου.

Μετά την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης όπου ο κ. Χρυσόστομος, εμφανώς συγκινημένος, κατέβασε από τον Σταυρό το Σώμα του Χριστού και, αφού το τύλιξε με ένα λευκό σεντόνι, το μετέφερε εντός του ιερού βήματος.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Τρίκκης εναπέθεσε το Σώμα του Κυρίου στον Επιτάφιο και μαζί με τους πατέρες της μονής έψαλλαν με ευλάβεια τα τροπάρια “Ο ευσχήμων ιωσήφ από του ξύλου καθελών το άχραντόν σου Σώμα” και το “Ταις μυροφόροις γυναιξί, παρά το μνήμα επιστάς”, ραίνοντας παράλληλα το ιερό κουβούκλιο του Επιταφίου.

Ο κ. Χρυσόστομος, στο μήνυμά του προς τους πιστούς, αναφερόμενος στη σημασία της σημερινής ημέρας που αποτελεί μια από τις πιο κατανυκτικές ημέρες της ορθοδοξίας, τόνισε πως “σήμερα Μεγάλη Παρασκευή εμείς οι χριστιανοί είμαστε σε μια κατάσταση χαρμολύπης. Η λύπη μας γεννάται από το γεγονός ότι είμαστε αμαρτωλοί και ανάξιοι της μεγάλης δωρεάς που απορρέει από τον Εσταυρωμένο Κύριο. Καθώς και από την επιπλέον λύπη που σήμερα προστίθεται λόγω της αποχής μας από τη λατρευτική ζωή της εκκλησίας μας”. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι “εκπηγάζει όμως και η χαρά από τη μοναδική ευκαιρία που μας δίνεται από τον Σταυρό του Χριστού, που ο καθένας θα τον βιώσει στις καθημερινές του δοκιμασίες και θα συναντηθεί μαζί Του”.

Ο μητροπολίτης της Θεσσαλικής επαρχίας θέλοντας να επισημάνει τη νίκη του θανάτου από την Ανάσταση του Κυρίου σημείωσε πως “η σταυρική Του θυσία γίνεται για τους χριστιανούς υπόδειγμα ζωής. Η ταπείνωση ως αρετή αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της χριστιανικής πνευματικής ζωής. Οι χριστιανοί μιμούμαστε την άκρα ταπείνωση του Χριστού και αγωνιζόμαστε ταπεινά ώστε να μας χαριστεί η ζωή της Ανάστασης. Γιατί μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση”.

Ο κ. Χρυσόστομος συνέχισε λέγοντας ότι “η παρούσα οδυνηρή συγκυρία, που μας ταπεινώνει απέναντι στη μη εκπλήρωση όχι απλώς των κοινωνικών αλλά και των θρησκευτικών μας εκδηλώσεων, είναι δυνατόν να ενταχθεί στην ασκητική μας προσπάθεια για την αρετή της ταπείνωσης”. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι “η παρούσα κατάσταση όμως είναι ένας Σταύρος και για τον καθένα μας οπωσδήποτε πιο βαρύς για τους ανθρώπους που νοσούν. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να σηκώσουμε τον Σταυρό αυτό με ταπείνωση και σιωπή ώστε να μας οδηγήσει στην Ανάσταση”.

Ο κ. Χρυσόστομος, από την ιερά μονή του αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων όπου διαμένει το τελευταίο διάστημα και τελεί ανελλιπώς όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έκλεισε το μήνυμά του λέγοντας πως “από εδώ που βρίσκομαι θα είμαι μαζί σας νοερώς και θα προσεύχομαι μαζί σας προσμένοντας έτσι όλοι μαζί τη λύτρωση μέσα από την Ανάσταση”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ