Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 9:39

Το Φανάρι στέλνει αντιπροσωπεία σε Ιερώνυμο – Τσίπρα – Γιατί παρακάμπτει τον Γαβρόγλου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Με τον πλέον σαφή τρόπο προβάλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ενόχληση του για τους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα των αλλαγών στη μισθοδοσία του Κλήρου αποστέλλοντας στην Αθήνα πενταμελή αντιπροσωπεία με στόχο τη συνάντηση αυτή τη φορά απευθείας με τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου νωρίτερα σήμερα, οι μητροπολίτες Πριγκιποννήσων Δημήτριος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Κισάμου Αμφιλόχιος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος καθώς και ο αρχιγραμματέας της Ι.Σ. του Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Ιωακείμ αναμένονται στην Αθήνα προκειμένου να έχουν επαφές τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όσο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως την απόφαση αυτή προκάλεσε η πληροφόρηση του Πατριαρχείου πως εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στη μισθοδοσία του Κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία σε συνέχεια της συμφωνίας Ιερώνυμου -Τσίπρα.

Ύστερα από την ενημέρωση που είχε γίνει στον Πατριάρχη και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου από τον υπουργό Παιδείας, το Πατριαρχείου ανέμενε ότι πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου θα υπήρχε νεότερη ενημέρωση κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη αποφασίστηκε η αποστολή πολυμελούς επιτροπής όχι στον υπουργό αλλά απευθείας στον Πρωθυπουργό ώστε το Πατριαρχείο να έχει ενημέρωση από το ανώτερο επίπεδο αφού όπως φαίνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ Γαβρόγλου και Πατριάρχη έχει κλονιστεί.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η υπόθεση των αλλαγών στην μισθολογική κατάσταση των κληρικών είναι θέμα ύψιστης σημασίας όπως επίσης και αυτό της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το σκεπτικό του Πατριαρχείου η εμπλοκή του στις εξελίξεις δεν επιβάλλεται μόνο εξαιτίας των δικαιοδοσιών του σε Κρήτη και Δωδεκάνησα αλλά και από τη δικαιοδοσία του στις περιοχές των λεγόμενων Νέων Χωρών.

Επιπρόσθετα το Πατριαρχείο έχει ήδη εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις προωθούμενες αλλαγές στο άρθρο 3 του Συντάγματος αλλά και στις σχετικές αναφορές στα ζητήματα της οικογένειας.

Τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για την στελέχωση αυτής της επιτροπής μόνο τυχαία δεν είναι. Επικεφαλής της είναι ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος ο οποίος θεωρείται ειδικευμένος σε θέματα «Νέων Χωρών». Ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ είναι ο κύριος «διαπραγματευτής» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο άνθρωπος που αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα όλες τις δύσκολες αποστολές. Ο μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος προερχόμενος από την Εκκλησία της Κρήτης θα βρίσκεται εκεί εκ μέρους των ιεραρχών της Κρήτης και της Δωδεκανήσου ενώ ένα ακόμη από τα ισχυρά «όπλα» του Πατριαρχείου είναι ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου εκπροσωπήσεως στην Αθήνα βαθύς γνώστης της ελληνικής νομικής και εκκλησιαστικής πραγματικότητας. Την επιτροπή συμπληρώνει ο Αρχιγραμματέας της Πατριαρχικής Συνόδου η παρουσία του οποίου επιβεβαιώνει την επιθυμία του Πατριαρχείου να κινηθεί στα ανώτερα επίπεδα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα ραντεβού τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο όσο και με τον Πρωθυπουργό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ